«Βόμβα» έριξε ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος θα είναι και ο νέος κυβερνητικός εταίρος της Α.Μέρκελ καθώς σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung δήλψε ξεκάθαρα ότι «δεν θα κουρευτεί το ελληνικό χρέος εάν δεν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη» προκαλώντας αμηχανία σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς αν το κόμμα του θα συναινούσε σε κούρεμα του ελληνικού χρέους σε περίπτωση που το αξιώσει το ΔΝΤ, απάντησε ότι «αυτό συνιστά εικασία. Βέβαιο είναι ότι εντός της Ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».
Στην ερώτηση για το πώς θα διαχειριστεί το κόμμα ενδεχόμενο νέο πακέτο δανεισμού προς την Ελλάδα είπε:
«Δεν συμμετέχω σε τέτοιες εικασίες. Για τέτοια προγράμματα υπάρχουν σαφείς κανόνες. Πρέπει να συμμετέχει το ΔΝΤ, να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και να έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις».
Συνεπώς η τήρηση της συμφωνίας για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εκτός εάν ο νέος κυβερνητικός εταίρος της Α.Μέρκελ αναγκαστεί να αλλάξει γνώμη.
Ήδη θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση πριν το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης. Αλλά αυτό όπως φαίνεται είναι το μικρότερο των εμποδίων που περιμένουν την Αθήνα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώθηκε από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ στο τετ α τετ που είχαν στην Ουάσιγκτον ότι θα υπάρξει έγκαιρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα μέτρα με την στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ προς την ίδια κατεύθυνση και τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Μνούτσιν.
Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, εμφανίστηκε διατεθειμένος να ασκήσουν οι ΗΠΑ όλη την επιρροή τους στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ώστε το Ταμείο να διευκολύνει τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά να ζητήσει αμέσως μετά από τους Ευρωπαίους ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και περίγραμμα των μέτρων που θα ληφθούν για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους.
Όμως έρχεται τώρα ένα μικρό γερμανικό κόμμα που οι συγκυρίες το έφεραν να παίζει πρωταρχικό ρόλο στην κεντρική γερμανική πολιτική σκηνή να δημιουργεί μείζονες ανησυχίες ενώ δεν κρύβει την επιθυμία του να δει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.
Use Facebook to Comment on this Post