Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της
Τουρκίας για το 2012 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Στη φετινή Έκθεση του ΕΚ κατακρίνονται για μία ακόμη φορά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλείται η τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα. To κείμενο έχει αρκετές θετικές αναφορές σε θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η προτροπή προς την Τουρκία να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας.
Κατόπιν τροπολογιών που κατέθεσε, από κοινού με άλλους Έλληνες ευρωβουλευτές, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, οι οποίες και τελικά υπερψηφίστηκαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, ενσωματώνει μια σειρά ελληνικών θέσεων.
Συγκεκριμένα, γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής της δήλωσης της Τουρκίας για άνοιγμα του σχολείου της ελληνικής μειονότητας στη Ίμβρο, ως ένα θετικό βήμα για τη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα της Ίμβρου και της Τενέδου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι χρειάζονται περαιτέρω βήματα για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους.
Ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας είναι η υπερψήφιση της τροπολογίας σχετικά με τη ρητή υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Όσον αφορά στο Κυπριακό, το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών καλεί για ακόμη μια φορά την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς στην Κύπρο, ενώ παράλληλα υπεραμύνεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που συνάπτει εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Ωστόσο, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, εξέφρασε επιφυλάξεις επί δύο συγκεκριμένων θεμάτων: Πρώτον, ότι στο κείμενο της έκθεσης παραμένει η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ανοίγματος ορισμένων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, για τα οποία η Κυπριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί να συμφωνήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεύτερον, η μη συμπερίληψη στο τελικό κείμενο του προβλήματος των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Αξίζει να σημειωθεί, το ισχυρό πολιτικό παρασκήνιο που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, με την προσπάθεια ενσωμάτωσης στο τελικό κείμενο τροπολογιών που ζητούσαν την αποστολή Τουρκοκύπριων παρατηρητών στο ΕΚ. Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών η πρόταση αυτή τελικά απερρίφθη από την Επιτροπή, παρά τις έντονες προσπάθειες του Τουρκοκυπριακού λόμπι.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ επέκρινε έντονα την προκλητική στάση της Τουρκίας δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Δεν είναι δυνατόν ένα υποψήφιο προς ένταξη μέλος, όπως η Τουρκία, να μην αναγνωρίζει μια χώρα της Ένωσης και να απειλεί ένα άλλο κράτος της ΕΕ σε περίπτωση που ασκήσει τα διεθνώς κατοχυρωμένα κυριαρχικά του δικαιώματα.” Αναφερόμενη δε στις προσπάθειες προώθησης τροπολογιών σχετικά με την “δήθεν”, όπως τη χαρακτήρισε, εκπροσώπηση των Τουρκοκύπριων στο ΕΚ, η κα Γιαννάκου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της αλλά και απορία για την αδιανόητη αυτή πολιτική στόχευση. “Τί θα εκπροσωπούν εάν έρθουν ως παρατηρητές; Ένα κράτος το οποίο δεν υπάρχει, που δεν αναγνωρίζεται από την Ένωση; Αυτή η πρόταση είναι πρωτοφανής”, σημείωσε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Use Facebook to Comment on this Post