NASA: Νέες προσπάθειες για «διάσωση» του Opportunity στον Άρη
NASA/JPL/Cornell University, Maas Digital LLC
Δείτε ακόμα
- «Μεταλλικό ξύλο» με την αντοχή του τιτανίου και την πυκνότητα του νερού 29/01 12:30
- Facebook: Σχέδιο για ένωση WhatsApp, Instagram και Messenger 28/01 18:05
Μηχανικοί στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια άρχισαν τη μετάδοση μιας νέας σειράς εντολών στο όχημα Opportunity στον Άρη, σε μια νέα προσπάθεια να κάνουν το ρόβερ – 15ετή «βετεράνο» της εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη- να επικοινωνήσει με τη Γη.
Οι νέες εντολές, που θα αποσταλούν στο ρόβερ κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, έχουν να κάνουν με μια σειρά από γεγονότα που μπορεί να επηρέασαν το Opportunity, εμποδίζοντάς το να εκπέμψει. Σημειώνεται πως η τελευταία επικοινωνία του οχήματος με τη Γη ήταν στις 10 Ιουνίου 2018, καθώς μια τεράστια αμμοθύελλα κάλυπτε την περιοχή όπου βρίσκεται το όχημα στον Άρη.
«Έχουμε και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε πολλαπλές τεχνικές στις προσπάθειές μας να έρθουμε σε επαφή με το ρόβερ» είπε ο Τζον Κάλας, project manager για το Opportunity στο JPL. «Αυτές οι νέες στρατηγικές εντολών είναι επιπρόσθετα στις εντολές "sweep and beep" που εκπέμπουμε προς το όχημα από τον Σεπτέμβριο» ανέφερε. Με τις εντολές «sweep and beep», αντί απλά να περιμένει να ακούσει το Opportunity, η ομάδα ελέγχου στέλνει εντολές στο ρόβερ να απαντήσει με ένα «beep».
Οι νέες αυτές προσπάθειες αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες κι έχουν να κάνουν με μια σειρά σεναρίων, όπως βλάβες σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό ή στο εσωτερικό ρολόι του οχήματος. «Μέσα στους τελευταίους μήνες έχουμε προσπαθήσει να επικοινωνήσουμε με το Opportunity πάνω από 600 φορές» είπε ο Κάλας. «Αν και δεν έχουμε λάβει απάντηση και η πιθανότητα να συμβεί αυτό μειώνεται κάθε μέρα, σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε κάθε λογική λύση που θα μπορούσε να μας φέρει ξανά σε επαφή» σημείωσε.
Ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πιεστικός, καθώς λαμβάνει τέλος η περίοδος κατά την οποία ισχυροί άνεμοι θα μπορούσαν να καθαρίσουν τους ηλιακούς συλλέκτες του οχήματος από τη σκόνη, η οποία μπορεί να το εμποδίζουν να φορτίσει τις μπαταρίες του. Επίσης, ο Άρης εισέρχεται σε χειμερινή περίοδο, η οποία συνεπάγεται χαμηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στις μπαταρίες ενός οχήματος που δεν λειτουργεί, καθώς και σε άλλα συστήματά του.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr