Υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων ο Ντάισελμπλουμ, όμως εκτός της Ολλανδίας
Ως πρόεδρος του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ επιβάλλει ιδιωτικοποιήσεις στις χώρες της Ε.Ε., ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας υπεραμύνεται των κρατικών επιχειρήσεων…
Τη στιγμή που στην Ελλάδα και τη Σλοβενία ο Γέρουν Ντάισελμπλούμ ζητά ιδιωτικοποιήσεις, στην Ολλανδία, ως υπουργός Οικονομικών, τις ακυρώνει, θεωρώντας πως η αυστηρότερη παρέμβαση του κράτους στις εταιρείες ενέργειας διασφαλίζει την ανάκαμψη της ολλανδικής οικονομίας.
Ειδικότερα ο Ολλανδός πολιτικός κρατάει σε απόλυτα κρατικό έλεγχο (100%) την ενέργεια, την ίδια στιγμή που εμείς ξεπουλάμε ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ.
Και ενώ ακόμη και το ALJAZEERΑ είχε αφιερώσει ολόκληρη εκπομπή μιλώντας για τον κρυμμένο πλούτο στο υπέδαφος της Ελλάδας, εξηγώντας γιατί είναι λάθος οι ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας.
Και πόσες χαριστικές ακόμη ιδιωτικοποιήσεις και ξεπουλήματα, προχώρησαν και προχωρούν,ΟΠΑΠ, Κασσιόπη, Αγροτική, τα δώρα στην COSCO, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με συμβούλους Goldman Sachs και Rothschild…
Η πρώτη και τυχερή αποκρατικοποίηση ήταν βέβαια το IBC (GoldenHall), το οποίο ο Λάτσης νοίκιαζε για 660 χιλ.ευρώ τον μήνα και το αγόρασε με75 χιλιάρικα μηνιαία!
Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Ντάισελμπλούμ, σκέφτεται στο συμφέρον της χώρας του και δρα ανάλογα.. Εμείς πότε θα σκεφτούμε το συμφέρον της δικής μας;
Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, (Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013)
ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ
Ως πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός αξιωματούχος είχε τη Δευτέρα την ευκαιρία να εξετάσει την πορεία της σλοβενικής οικονομίας, στις επίσημες επαφές του με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Οπως γράφει το επίσημο πόρταλ της Ευρωζώνης, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του στη Λιουμπλιάνα, ο κ. Ντάισελμπλουμ «υπογράμμισε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».
Δεν είχαν περάσει ούτε τρεις μέρες από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη, όπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις για τη δική του χώρα.
Με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μεγαλύτερο και αυστηρότερο έλεγχο στις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο. «Θέλω να συμμετέχουμε περισσότερο στις μεγάλες επενδυτικές αποφάσεις», δήλωσε και υπενθύμισε πως κακές εταιρικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν κοστίσει στην Ολλανδία δισ. ευρώ, φέρνοντας το παράδειγμα της Gasunie στη Γερμανία.
Το 2007, η Gasunie είχε εξαγοράσει με 2,15 δισ. ευρώ τη γερμανική διαχειρίστρια αγωγών φυσικού αερίου ΒΕΒ Erdgas und Erdol από τις Royal Dutch Shell και ExxonMobil. Μόλις έναν χρόνο μετά, οι φίλοι Γερμανοί άλλαξαν τους ρυθμιστικούς κανόνες και η Gasunie εξαναγκάστηκε σε σταδιακές απομειώσεις 1,5 δισ. στην τιμή αγοράς. Τον Δεκέμβριο του 2012 παραιτήθηκε το μισό διοικητικό συμβούλιο της ολλανδικής εταιρείας, με τον υπουργό Ντάισελμπλουμ να κατηγορεί τα στελέχη της πως παρασύρθηκαν από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των πωλητών και δεν ζήτησαν τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων.
Στο διά ταύτα, η ολλανδική κυβέρνηση ακύρωσε τα σχέδια πώλησης και θα διατηρήσει το 100% στις ενεργειακές TenneT Holding BV and Nederlandse Gasunie NV.
Σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως προς το παρόν μελετώνται διάφορες μορφές στρατηγικής συνεργασίας μέσω πολλαπλών εκμεταλλεύσεων με άλλους παρόχους δικτύων, πιστοποιημένους από την Ε.Ε., και διαβεβαίωσε πως «οποιαδήποτε κίνηση θα συζητηθεί πρώτα στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων θα επανεξεταστεί από το 2014.
Ανάμεσα στις 33 εταιρείες που έχει μερίδιο, η ολλανδική κυβέρνηση Φιλελεύθερων-Σοσιαλδημοκρατών κρατά το 100% σε 12, ανάμεσά τους η ΑΒΝ AMRO Group NV, ενώ κατέχει το 75,8% του αεροδρομίου Σίπολ, αποδεικνύοντας πως στον πλούσιο Βορρά το Κέντρο «πετάει».