Κεραυνούς εξαπολύει κλιμάκιο του ΟΗΕ κατά της τρόικας για την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα:
Συγκεκριμένα, ο Cephas Lumina, ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ για το εξωτερικό χρέος και τα…
«Πάνω από το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει τώρα σε ακραία φτώχεια και η ανεργία ανάμεσα στους νέους έφθασε το πρωτοφανές επίπεδο του 59,3%», είπε ο ειδικός του ΟΗΕ μετά από εβδομαδιαία αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας.
«Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της ευρωζώνης, στην οποία λείπει ένα εκτενές σχήμα κοινωνικής βοήθειας που θα λειτουργούσε ως κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας», πρόσθεσε.
Κατά την άποψή του, το πρόγραμμα λιτότητας εφαρμόζεται σε ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας που είναι ανίκανο να απορροφήσει το σοκ της ανεργίας, τις περικοπές στους μισθούς και τις φορολογικές αυξήσεις.
Ο Lumina προειδοποίησε, ακόμα, ότι το σύστημα δημόσιας υγείας γίνεται ολοένα και δυσκολότερα προσβάσιμο, ιδιαίτερα για τους φτωχούς και τις περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες:
«Σχεδόν το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, κυρίως λόγω της παρατεταμένης ανεργίας», τόνισε και επισήμανε ότι η μόνη επιλογή που έχει απομείνει σε πολλούς Έλληνες για την λήψη ιατρικής βοήθειας είναι οι δωρεάν δημοτικές κλινικές, ενώ ξεκαθάρισε:
«Αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει την πρόσβαση στη βασική ιατρική περίθαλψη για όλους, χωρίς διακρίσεις. Η ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει πιθανότατα και άλλες επιβαρύνσεις στον χρήστη για βασικές υπηρεσίες».
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ εξέφρασε, ακόμα, ανησυχίες για την σημαντική αύξηση των επιθέσεων σε αλλοδαπούς από εξτρεμιστικά γκρουπ:
«Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση μεγιστοποίησε ένα πρόβλημα που υπάρχει για πολλά χρόνια», σχολίασε εν προκειμένω και τόνισε την ανάγκη οι Αρχές, μέσω της ενίσχυσης του νομικού και θεσμικού πλαισίου καταπολέμησής τους, να στείλουν ισχυρό μήνυμα ότι εγκληματικές επιθέσεις τέτοιου είδους δεν θα γίνουν ανεκτές.
Επανερχόμενος στο θέμα της επιβολής λιτότητας, ο Lumina παρότρυνε τους πιστωτές της χώρας μας να υιοθετήσουν λύσεις που να βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα:
«Αυτές οι πολιτικές πρέπει να συμβιβάζονται με τις υποχρεώσεις προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που η χώρα ανέλαβε μέσω της επικύρωσης συνθηκών για την προστασία των στοιχειωδών διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, αν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη».
Οι τελικές του διαπιστώσεις και συστάσεις θα παρουσιασθούν σε εκτενή έκθεση ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2014.