Η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης δύο βρετανών υπηκόων για παράνομη εισαγωγή μεγάλης ποσότητας σκόρδων από την Κίνα στη Νορβηγία κι από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση που ζήτησε η Σουηδία, είναι ένα…
ακόμη επεισόδιο σε έναν ακήρυχτο πόλεμο: τον Πόλεμο του Σκόρδου.
Οι δύο βρετανοί είναι ύποπτοι για την παράνομη εισαγωγή στην Ευρώπη, μέσω Νορβηγίας, μεγάλων ποσοτήτων σκόρδου τα οποία «βαφτίζονταν» ευρωπαϊκά και κερδίζοντας έτσι πολλά εκατομμύρια ευρώ . Τα κέρδη των λαθρεμπόρων προέρχονται από τη μη καταβολή του φόρου 9,6% που έχει επιβάλει εδώ και χρόνια η ΕΕ στις εισαγωγές σκόρδου από τρίτες χώρες. Μόνο στην τελευταία παρτίδα εισαγωγής, οι σουηδικές αρχές υπολόγισαν ότι οι λεθρέμποροι πρέπει να κέρδισαν πάνω 10 εκατ. ευρώ.
Τα σκόρδα ταξίδευαν από την Κίνα στη Νορβηγία, η οποία δεν ανήκει στην Ε.Ε., από εκεί περνούσαν τα σύνορα της Σουηδίας και μέσω αυτής διοχετεύονταν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά.
Το θέμα του λαθρεμπορίου σκόρδου δεν είναι καινούργιο. Τον Δεκέμβριο του 2012 ένας άνδρας καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων στη Μ. Βρετανία. Ο ίδιος και ο συνεργάτης του οι οποίοι υπολογίζεται ότι κέρδισαν πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ είχαν ισχυριστεί ότι εισάγουν τζίντζερ.
Το Μάρτιο του 2012 ένας μεγαλοεισαγωγέας λαχανικών στην Ιρλανδία καταδικάστηκε για τον ίδιο λόγο έχοντας κερδίσει 1,5 ευρώ από τη μη καταβολή φόρων.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές δίωξης του λαθρεμπορίου ο Πόλεμος του Σκόρδου έχει ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν η Κομισιόν αποφάσισε την επιβολή του ειδικού φόρου για την προστασία των ευρωπαίων σκορδοκαλλιεργητών.
Υπολογίζεται ότι η Ευρώπη εισάγει πάνω από 58.000 τόνους σκόρδου ετησίως εκ των οποίων οι 33.000 τόνοι προέρχονται από την Κίνα και ότι ο φόρος ξεπερνάει τα 1.200 ευρώ ανά τόνο.
Από την άλλη, σύμφωνα με την υπηρεσία Τροφίμων του ΟΗΕ, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σκόρδου παγκοσμίως καταλαμβάνοντας το 80% της αγοράς με ετήσια παραγωγή 18.560.000 τόνων ετησίως (στοιχεία 2010). Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος της κινεζικής παραγωγής, η μεγάλη ευρωπαϊκή ζήτηση και ο φόρος εισαγωγής, έγινε σύντομα πεδίον δόξης λαμπρό για τους λαθρέμπορους που κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ εδώ και πάνω από 15 χρόνια.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τους λαθρεμπόρους είναι κυρίως η Ισπανία αλλά και η Ιταλία, η Γαλλία , η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία οι οποίες εξάγουν σκόρδα.
Τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες ψάχνουν να βρουν τρόπους να αποτρέψουν το φαινόμενο, όχι μόνο με αστυνομικές επιχειρήσεις, αλλά και με πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις.