Το κορίτσι-στόχος των Ταλιμπάν γράφει την αυτοβιογραφία τoυ

Έγινε σύμβολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, κόκκινο πανί για τους Ταλιμπάν, όχημα για τους αγωνιστές των ελευθεριών, αφορμή για να στρέψουμε όλοι -ακόμα και οι πλέον ανυποψίαστοι- το βλέμμα μας σε μια γωνιά του πλανήτη όπου το δικαίωμα μια γυναίκας στη μόρφωση ισοδυναμεί με ραπίσματα, διωγμούς και θάνατο….

   Τη Μαλάλα οι αμετανόητοι συμπατριώτες της την “φιλοδώρησαν” με μια σφαίρα στο κεφάλι την στιγμή που επέστρεφε στο σπίτι από το σχολείο θεωρώντας έγκλημα μεγάλο την επιθυμία της να διεκδικήσει ένα από τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα: την εκπαίδευση.

Η αυτοβιογραφία της με τίτλο “I am Malala” (“Είμαι η Μαλάλα”) πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 8 Οκτωβρίου. Δηλαδή ακριβώς ένα χρόνο (παρά μια μέρα) μετά την επίθεση που δέχτηκε. 

Για την συγγραφή του βιβλίου ζήτησε τη συνδρομή της κορυφαίας ανταποκρίτριας Κριστίνα Λαμπ η οποία έχει εργαστεί στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν από το 1987. Λίγα πράγματα ξέρουμε για το περιεχόμενο του βιβλίου. Μεταξύ αυτών και μια ανατριχιαστική φράση που χρησιμοποίησε για την ώρα της επίθεση: «Στη χώρα μου έχουμε μεσάνυχτα. Αλλά τη στιγμή που σχεδόν πέθανα ήταν μεσημέρι”. 

Θύμα της ιδεολογίας του μίσους η Μαλάλα μεγάλωσε σε μια χώρα που η γυναικεία ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία. Κι, όμως, όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει σε όσους θελήσουν στο μέλλον να την βγάλουν από την μέση έχει να αντιπαραθέσει ένα μόνο επιχείρημα: “Η εκπαίδευση είναι βασικό μου δικαίωμα”. 

Τα διεθνή μέσα έχουν εδώ και καιρό αναφέρει πως η Μαλάλα πούλησε την ιστορία της ζωής της έναντι τριών εκατομμυρίων δολαρίων. «Θέλω να διηγηθώ την ιστορία μου, δηλαδή την ιστορία 61 εκατομμυρίων παιδιών που δεν μπορούν να μορφωθούν. Θέλω να αποτελέσω μέρος ενός αγώνα που θα δώσει το δικαίωμα σε κάθε αγόρι και κορίτσι να πηγαίνει σχολείο» δήλωσε η έφηβη Μαλάλα, η οποία πλέον φοιτά σε σχολείο του Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας -δηλαδή στην πόλη που μεταφέρθηκε και χειρουργήθηκε μετά τον πυροβολισμό. 

Στις 9 Οκτωβρίου 2012 φανατισμένοι ένοπλοι εισέβαλαν σε σχολικό λεωφορείο στην κοιλάδα Σαβάτ του βόρειου Πακιστάν και ρώτησαν τους επιβάτες “Ποια είναι η Μαλάλα;”. Οταν την αναγνώρισαν την πυροβόλησαν εν ψυχρώ στο κεφάλι κι έφυγαν. Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι και το λαιμό και το κορίτσι έδωσε μάχη επί μέρες για να κρατηθεί στη ζωή. Νέοι και παιδιά προσεύχονταν για τη Μαλάλα λίγες ώρες μετά τον πυροβολισμό του κοριτσιού. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την πράξη «βάρβαρη» και «δειλή» και βεβαίωσε την οικογένεια της Μαλάλα ότι θα τους παράσχει όποια βοήθεια τους ζητηθεί. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν την φιλοξένησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ, ο παγκόσμιος τύπος την ανακήρυξε ηρωίδα του. 
 
www.lifo.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *