Υπάρχουν, όμως, κι αυτοί που πιστεύουν πως μπορεί να αποτελεί δορυφόρο-όπλο, που έχει ως αποστολή να καταστρέψει δορυφόρους που έχουν σταλεί στο διάστημα από ανταγωνιστές των Ρώσων. Πάντως οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να το παρακολουθούν μέσω της Norad και τον κωδικό 39765.
«Ό,τι κι αν είναι, δείχνει να είναι πειραματικό» ισχυρίζεται η Πατρίσια Λιούις, υπεύθυνη έρευνας του Τσάταμ Χάους και ειδική στη διαστημική ασφάλεια, και συμπληρώνει: «Μπορεί να έχει έναν αριθμό λειτουργιών, κάποιες συμβατικές και κάποιες στρατιωτικές».
«Μια πιθανότητα είναι να μπορεί να συλλέγει αντικείμενα. Άλλη, να φέρει σφαιρίδια που στοχεύουν άλλους δορυφόρους. Ή πιθανώς, να πρόκειται για επίθεση μέσω υπολογιστών σε άλλο δορυφόρο ή εμπλοκή συχνοτήτων».
Αρχικά, τον περασμένο Μάη, η Ρωσία ανακοίνωσε την εκτόξευση σκάφους που μετέφερε τρία πακέτα, χωρίς να ανακοινώσει την εκτόξευση του συγκεκριμένου δορυφόρου. Οι ΗΠΑ το εξέλαβαν ως σκουπίδια. Μετά όμως, από κάποιες περίπλοκες αλλαγές πορείας, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να το αναγνωρίσουν ως δορυφόρο, ενώ παράλληλα η Ρωσία αύξησε ξαφνικά τον δηλωμένο αριθμό δορυφόρων σε λειτουργία που κατέχει.
Μετά από κάποιες περίεργες κινήσεις, στο διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου, το εν λόγω σκέφος, κινήθηκε εναντίον άλλου αντικειμένου το περασμένο σαββατοκύριακο. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως τελικά βρήκε το στόχο του και η αποστολή έφτασε στο τέλος της, ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται κάποιοι από αυτούς που παρακολουθούν την πορεία του.
Αντί-δορυφορικά όπλα άρχισαν να αναπτύσσονται τη δεκαετία του ’50, ενώ η Ρωσία ανέπτυξε το δικό της πολεμικό δορυφόρο ονόματι Istrebitel Sputnik στις αρχές του 1960. Ο συγκεκριμένος είχε ως αποστολή, να φτάνει κοντά σε στοχευόμενους δορυφόρους και να πυροδοτεί πολεμικές κεφαλές που θα τους κατέρριπταν.
Επισήμως, η Ρωσία, εγκατέλειψε αυτό το πρόγραμμα, όμως οι φήμες άρχισαν να φουντώνουν όταν αποκαλύφθηκε πως η Ρωσία σχεδιάζει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, με στόχο να δημιουργήσει δικό της από το 2017, με τη δικαιολογία πως ο ήδη υπάρχων βλέπει μόνο το 5% της ρωσικής χώρας, ενώ ο νέος θα μπορεί να βλέπει, περισσότερο από το 90%.