Η έρευνα για τις offshore έφερε μεγάλα ονόματα στο προσκήνιο. Από τους δέκα που αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Guardian», δύο είναι ήδη στηφυλακή: ο
εκατομμυριούχος Σκοτ Γιανγκ, που συνδεόταν με τον ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι, και ο ελληνικής καταγωγής Αχιλλέας Καλάκης. Ο πρώτος φυλακίστηκε για περιφρόνηση δικαστηρίου κατά την εκδίκαση υπόθεσης απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων από την πρώην σύζυγό του, ο δεύτεροςεπειδή, χρησιμοποιώντας offshore, κατάφερε να πάρει από τράπεζες δάνεια ύψους 750 εκατ. στερλινών.
Ακολουθούν οι φάκελοι για τους υπόλοιπους οκτώ όπως τους παρουσιάζουν σήμερα τα Νέα:
Γαλλία – Ζαν-Ζακ Οζιέ
Σπούδαζε μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ και ήταν ο ταμίας της καμπάνιας του στις γαλλικές εκλογές το 2012. Ο εκδότης και διευθύνων σύμβουλος της Eurane SA συνέστησε την International Bookstores Ltd με έδρα τις Νήσους Καϊμάν. Σε αυτήν συμμετείχαν άλλες offshore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και το Χονγκ Κονγκ. Ο Οζιέ έκανε μια μεγάλη εκδοτική επένδυση στην Κίνα το 2005. Είπε ότι συνέταιρός του ήταν επιχειρηματίας – μέλος πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Αζερμπαϊτζάν – Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ
Τρεις offshore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους βρέθηκαν να συνδέονται με τις κόρες του Προέδρου, Αρζου και Λεϊλά. Διευθυντής των εταιρειών εμφανιζόταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της χώρας που είχε αναλάβει πολλά κρατικά έργα. Μία ακόμη υπεράκτια με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που συστήθηκε το 2003 ανήκει στον Πρόεδρο Αλίγεφ και τη σύζυγό του Μεχριμπάν.
Ισπανία- Βαρόνη Τίσεν
Μέσω των offshore που της ανήκαν, η πρώην Μις Ισπανία και χήρα του δισεκατομμυριούχου «μεγιστάνα του ατσαλιού» αγόραζε τέχνη – ανάμεσα στα «υπεράκτια» αποκτήματά της περιλαμβάνεται και ο «Υδρόμυλος στο Gennep» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ο δικηγόρος της παραδέχθηκε ότι η βαρόνη απολαμβάνει φορολογικά οφέλη κάνοντας χρήση των offshore, αλλά τόνισε επίσης ότι με τις υπεράκτιες επιτυγχάνεται μάξιμουμ ευελιξία για τη μεταφορά των αποκτημάτων από χώρα σε χώρα.
Μογγολία – Μπαγιάρτσογκ Σανγκιάτζαφ
Θεωρείται ένας από τους πλέον ισχυρούς πολιτικούς στη Μογγολία, ενώ διατέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2008 έως και το 2012. Σήμερα είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου. Στην ICIJ ανέφερε ότι σκέφτεται να παραιτηθεί όταν έμαθε πως υπάρχουν αποδείξεις για την offshore και τον μυστικό τραπεζικό λογαριασμό του σε ελβετική τράπεζα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε, περιείχε περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια. «Επρεπε να έχω συμπεριλάβει την εταιρεία στις δηλώσεις μου», είπε.
Φιλιππίνες – Μαρία Ιμέλντα Μάρκος
Η μεγάλη κόρη του αποβιώσαντος προέδρου Μάρκος, η οποία σήμερα τελεί χρέη κυβερνήτη επαρχίας των Φιλιππίνων, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία
πραγματική δικαιούχος της Sintra Trust, η οποία συστήθηκε από συνεργάτη της επιχειρηματία στη Σιγκαπούρη. Δεν ανέφερε τη σύνδεσή της με την offshore
στις οικονομικές δηλώσεις της.
ΗΠΑ – Ντενίζ Ριτς
Διάσημη στιχουργός της οποίας ο πρώην σύζυγος, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο πετρελαιοειδών, έλαβε χάρη από τον πρόεδρο Κλίντον για υπόθεση φοροδιαφυγής. Η Ριτς, που σύμφωνα με έρευνα του Κογκρέσου είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τεράστια κονδύλια για την καμπάνια πολιτικών του Δημοκρατικού Κόμματος, βρέθηκε ότι είχε 144 εκατομμύρια δολάρια στο καταπίστευμά της με έδρα τις Νήσους Κουκ τον Απρίλιο του 2006. Επιπλέον στο The Dry Trust ανήκε και πολυτελές γιοτ.
Ρωσία – Ιγκορ Σουβάλοφ
Επιχειρηματίας και πολιτικός στενά συνδεδεμένος με τον Πούτιν. Από τα στοιχεία που διέρρευσαν φαίνεται ότι η σύζυγός του Ολγα το 2007 ήταν ιδιοκτήτρια της Severin Enterprises, που ιδρύθηκε μέσω πρακτορείου στη Μόσχα. Στη Severin ανήκουν offshore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους καθώς και η Sevenkey Ltd., μία υπεράκτια εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες.
Καναδάς – Τόνι Μέρτσαντ
Ο δικηγόρος, πρώην πολιτικός και σύζυγος της βουλετίνας των Φιλελευθέρων στον Καναδά Πάνα Μέρτσαντ, ίδρυσε το 1998 στις Νήσους Κουκ καταπίστευμα με καταθέσεις ύψους 800.000 αμερικανικών δολαρίων. Τις πληρωμές των τελών για τη διατήρηση της Merchant τις έστελνε σε ρευστό μέσα σε ταχυδρομικούς φακέλους. Οπως φαίνεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία των παρόχων offshore υπηρεσιών που αποκτήθηκε από την ICIJ, «η επικοινωνία και οι πληροφορίες γι’ αυτό το καταπίστευμα πρέπει να είναι οι ελάχιστες δυνατές… ποτέ μη στέλνετε φαξ γιατί (ο Μέρτσαντ) θα πάθει εγκεφαλικό»
Use Facebook to Comment on this Post