Ένας σκαλιστός βράχος των Βίκινγκς του 1020 μ.Χ. γραμμένος στο Ρουνικό αλφάβητο κάνει αναφορά στην λέξη Ελλάδα …
Ένα συναρπαστικό κείμενο των Viking από τις αρχές του δέκατου αιώνα μ.Χ. γραμμένο στο Ρουνικό αλφάβητο. Είναι ενδιαφέρον για διάφορους λόγους. Ο βασικός λόγος είναι ότι αναφέρεται ρητά στην Ελλάδα ως χώρα, με αυτό το όνομα, την εποχή εκείνη. Η πλήρης επιγραφή της στήλης βρίσκεται στην αναφορά από την οποία λαμβάνεται από την παραπάνω φωτογραφία. Αναφέρεται στο θάνατο τριών ατόμων (Ormer, Ormulv και Froger) για τα οποία η αναμνηστική αυτή πέτρα τέθηκε εδώ και σκαλίσθηκε στο Ρουνικό αλφάβητο από δύο άτομα με τα ονόματα Torgard και Sven.
Στη στήλη αναφέρεται ότι ένας από τους τρεις συντρόφους τους (δεν είναι ξεκάθαρο ποιος από τους τρεις, ενδεχομένως ο πρώτος που απαριθμείται, ο Ormer) πέθανε στο νησί Sila (που γράφτηκε ως ‘Silu’), ένα νησί που ονομάζεται σήμερα ‘Selaom’ στην περιοχή Sodermanland ανατολικά στην Κεντρική Σουηδία.
Εδώ είναι το εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της επιγραφής: αναφέρει ότι οι άλλοι δύο από τους τρεις συντρόφους τους (πιθανώς Omulv και Froger) πέθαναν στο ‘Krikum’. Αυτό ερμηνεύεται ότι αποκαλείται ‘Grikkum’ και προορίζεται να εντάξει τον πληθυντικό όρο για το ‘ελληνικό’. ΕΛΛΑΔΑ.
Η επιγραφή υποδηλώνει ότι οι Σουηδοί Βίκινγκς διεξήγαγαν πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των επιδρομών στα εδάφη και τα νησιά της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (γνωστή και ως «Βυζαντινή» Αυτοκρατορία), ένα ιστορικά καλά τεκμηριωμένο γεγονός. Ένας τρόπος για τη διεξαγωγή αυτών των επιδρομών ήταν μέσω της Ρωσίας και των διαφόρων ποταμών που εισέρχονται στη Μαύρη Θάλασσα (ο Δνείπερος είναι βασικός). το άλλο ήταν μέσω της Μεσογείου.
Οι επιδρομές αυτές ξεκίνησαν από το τέλος της πρώτης χιλιετίας μ.Χ. και συνεχίστηκαν στους πρώτους αιώνες της δεύτερης χιλιετίας μ.Χ. Περί το χρόνο της συγκεκριμένης επιδρομής που αναφέρθηκε στην αστέρα (1020 μ.Χ.), η ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν στα μέγιστα της, κυβερνώμενο από τον αυτοκράτορα της Μακεδονικής Δυναστείας Βασίλειο Β ‘(που κυριάρχησε την περίοδο 976-1025 μ.Χ.).
Το όνομα ‘Grikkum’ υποδηλώνει ότι το όνομα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τότε (τουλάχιστον στους Σουηδούς Βίκινγκ) δεν ήταν ‘Ρωμαίος’..Ρωμαϊκός αλλά ‘Ελληνικός’.
Αυτό ενδιαφέρει τόσο ιστορικά όσο και γεωγραφικά. Γλωσσικό ενδιαφέρον είναι το αλφάβητο που χρησιμοποιείται για να γράψει την επιγραφή, η οποία διαβάζεται από κάτω αριστερά προς τα κάτω δεξιά. Γράφεται σε αυτό που αναφέρεται ως ‘νεώτερη Futhark’ Runic ρουνική γλώσσα. Αυτό το συγκεκριμένο στυλ γραφής είναι ο καθοριστικός παράγοντας στη χρονολόγηση των αστέρων του ουρανού.
Ο όρος ‘Silu’ βρίσκεται στη μέση της τρίτης σειράς από αριστερά στη συνέχεια της λωρίδας του διπλωμένου γραμμικού σκαλιστού γραψίματος (ανάγνωση σε αυτό το συγκεκριμένο τμήμα της γραμμικής γραφής). ενώ η λέξη ‘Krikum’ βρίσκεται στο τέταρτο (και τελικό) γραμμικό τμήμα (ανάγνωση κάτω) περίπου το ένα τρίτο από την κορυφή.
Dimitrios S. Dendrinos
https://ellinondiktyo.blogspot.gr
Use Facebook to Comment on this Post