Το βρετανικό περιοδικό PharmaTimes σε άρθρο του αναφέρει ότι η νέα λίστα φαρμάκων του Άδωνι έχει αποκλείσει και τα 100 νέα, καινοτόμα φάρμακα που βγήκαν στην κυκλοφορία το καλοκαίρι, αλλά όχι και τα γενόσημα, που κυκλοφόρησαν την ίδια εποχή…
Ακόμη διαβάζουμε τα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και διαπίστωσε ότι το 28,4 % των Ελλήνων ασθενών αραίωσε τη συχνότητα λήψη φαρμάκων, για να διαρκούν περισσότερο και ότι περισσότεροι από τους μισούς των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν για τα φάρμακα που χρειάζονται .
Τον Αύγουστο, το έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet, από τα κορυφαία του κόσμου, με το πρώτο τεύχος να εκδίδεται το 1823, είχε δημοσιεύσει την περίληψη έρευνας σχετικά με την σχέση της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και της υγείας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Νωρίτερα, στις 13 Ιουλίου πάλι το Lancet, είχε αφιερώσει το Editorial του στην πρωτοφανή απόφαση ΄Αδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την επαναφορά του κανονισμού υποχρεωτικής εξέτασης HIV.
Για το θέμα των φαρμάκων στην Ελλάδα, έχει ασχοληθει ακόμη ο GUARDIAN σε ρεπορτάζ σχετικά με τον ρόλο των Πολυεθνικών του φαρμάκου στην έλλειψη αλλά και τον πανικό στην Ελλάδα εξαιτίας της.
Ακόμη το ρώσικο δίκτυο RT, έκανε επίσης ρεπορτάζ για το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στην χώρα
αλλά και το γαλλικό FRANCE 24 αφιέρωσε ένα εξαιρετικό 12λεπτο ρεπορτάζ, με τίτλο:”Greece: a poor prognosis” – Διαλυμένο Σύστημα Υγείας
Ελλάδα: H νέα λίστα φαρμάκων αποκλείει τα πρόσφατατιμολογημένα καινοτόμα φάρμακα
Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας πρόσφατα δημοσίευσε την λίστα φαρμάκων, η οποία τίθεται σε ισχύστις 10 Οκτωβρίου και δεν περιλαμβάνει τα νέα καινοτόμα προϊόντα που τιμολογήθηκαν τον Αύγουστο.
Η νέα λίστα θα καλύπτει περισσότερα από 7.600 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων 1.223 νέων γενοσήμων, τα οποία τιμολογήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και επιβάλλει μειώσεις στις τιμές που κυμαίνονται από 0,1% έως 43%.
Κανένα από τα 100 περίπου νέα καινοτόμα φάρμακα που τιμολογήθηκαν τον Αύγουστο – τα πρώτα που πέρασαν αυτή την διαδικασία εδώ και πάνω απο 30 μήνες – δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο. Το υπουργείο λέει ότι αυτά σύντομα θα υποβληθούν σε αξιολόγηση για την ένταξη σε μια νέα συμπληρωματική λίστα.
Ωστόσο, οι αναλυτές της IHS Global Insight σημειώνουν ότι: “λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε κάτω από € 2 δις, το οποίο είναι περίπου 50%λιγότερες δαπάνες σε σχέση με το 2011, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός αυτών των φαρμάκων θα εγκριθεί”.
Η κυβέρνηση έχει θέσει επίσης στόχο να εκτοξεύσει την διείσδυση των γενόσημων. Η “τρόικα” – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ζήτησε να φτάσουν τα γενόσημα φάρμακα στο 60% της εθνικής αγοράς φαρμάκων από το τέλος του τρέχοντος έτους – ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, δεδομένου ότι το τρέχον επίπεδο είναι μόλις 18%.
Το Υπουργείο αποκάλυψε επίσης τα πρώτα « θεραπευτικά πρωτόκολλα » – χρόνιες παθήσεις για τις οποίες οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα . Τα πρώτα 19 πρωτόκολλα καλύπτουν πέντε ομάδες ασθενειών – διαβήτης, δυσλιπιδαιμία , υπέρταση , νευρολογικές διαταραχές και οστεοπόρωση – που μαζί αντιπροσωπεύουν το 50 % στα μηνιαία έξοδα της λίστας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υγείας της Ελλάδας. ( ΕΟΠΥΥ ) .
Το επόμενο σύνολο πρωτοκόλλων θα καλύψει τις θεραπείες ρευματολογίας και τα φάρμακα βιοτεχνολογίας. Τα τελευταία επί του παρόντος χρησιμοποιούνται υπερβολικά στην Ελλάδα , λέει το υπουργείο .
Εν τω μεταξύ , μια νέα έρευνα αναφέρει ότι το 28,4 % των Ελλήνων ασθενών αραίωσε τη συχνότητα
λήψη φαρμάκων, για να διαρκούν περισσότερο..Η έρευνα , η οποία διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας , διαπίστωσε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν για τα φάρμακα που χρειάζονται .
Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news
Use Facebook to Comment on this Post