Ο γιγάντιος παγετώνας Pine Island της Ανταρκτικής «έχασε» πέρυσι άλλο ένα παγόβουνο. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η διαδικασία τήξης είναι μη αναστρέψιμη και οι κλιματικές επιπτώσεις πολύ σοβαρές…
Οι επιστήμονες παρατηρούν τα τελευταία 15 χρόνια εντατικά τη διαδικασία αποσταθεροποίησης των παγετώνων στην χερσόνησο της Ανταρκτικής. Οι παγετώνες συρρικνώνονται βαθμιαία, μεταφέροντας περισσότερο πάγο στο γειτονικό ωκεανό. Οι μεγαλύτερες απώλειες πάγου καταγράφονται στο γιγάντιο παγετώνα Pine Island.
Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Γκαέλ Ντουράν από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ πραγματοποίησε σχετική μελέτη που περιλαμβάνει εκτιμήσεις για το μέλλον του παγετώνα, βασισμένες σε τρία διαφορετικά μοντέλα υπολογισμού. Και τα τρία δείχνουν την ίδια τάση, παρατηρεί ο Ντουράν. «Ο παγετώνας θα εξακολουθήσει να λιώνει τα επόμενα χρόνια και μάλιστα χωρίς να επηρεάζεται από τον ωκεανό ή τη θερμοκρασία του αέρα. Πρόκειται για μία εσωτερική δυναμική. Κάποια στιγμή θα σπάσουν ή θα λιώσουν κι άλλα παγόβουνα, κάτι που θα συμβάλει σε νέα άνοδο της στάθμης της θάλασσας», εξηγεί ο Ντουράν στην DW.
«Έχουμε υπερβεί ένα σημείο καμπής»
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γάλλου επιστήμονα, η στάθμη της θάλασσας πρόκειται να ανέβει έως και ένα εκατοστό τα επόμενα 20 χρόνια. Πρόκειται για «κολοσσιαία άνοδο», αν αναλογιστεί κανείς ότι θα προέλθει από έναν και μόνο παγετώνα, υπογραμμίζει ο Ντουράν.
Η Αγκέλικα Χούμπερτ, επιστήμονας με εξειδίκευση στους παγετώνες από το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ (AWI), χαρακτηρίζει «ακραία» την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης που προβλέπει η μελέτη, ωστόσο τονίζει ότι τα μοντέλα υπολογισμού περιλαμβάνουν ένα περιθώριο σφάλματος.
Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή μελέτη καταδεικνύει ότι ο παγετώνας Pine Island λιώνει με τόσο ταχύ ρυθμό, ώστε είναι αδύνατο να αναστραφεί η διαδικασία. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι το τμήμα του παγετώνα που επιπλέει στη θάλασσα βρέχεται από κάτω από ένα θερμότερο ρεύμα νερού.
Σύμφωνα με τον Γκαέλ Ντουράν, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη της επιστημονικής του ομάδας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την παγκόσμια έρευνα γύρω από την κλιματική αλλαγή. Όπως λέει ο ίδιος, «αυτός ο παγετώνας έχει φτάσει σε ένα σημείο από όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Κατά τη γνώμη μου, με αυτήν την εξέλιξη έχουμε υπερβεί ένα σημείο καμπής».
Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης των παγετώνων στη δυτική Ανταρκτική. «Έχουμε αποδείξει ότι αυτό συνέβη ήδη στην περίπτωση του Pine Island», λέει ο Γκαέλ Ντουράν.
Πηγή: www.skai.gr