Project Kuiper: Το φιλόδοξο σχέδιο εκτόξευσης 3.236 δορυφόρων παροχής Ίντερνετ της Amazon
SHUTTERSTOCK
Έναν τεράστιο «αστερισμό» 3.236 δορυφόρων, που θα παρέχουν γρήγορη πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο, σχεδιάζει η Amazon, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία υποβλήθηκαν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.
Το αποκαλούμενο Project Kuiper φαίνεται να αποτελεί την πιο πρόσφατη «διαστημική φιλοδοξία» του ιδρυτή και επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Η Amazon είχε στο παρελθόν ανακοινώσει τη δημιουργία ενός δικτύου δορυφορικών εγκαταστάσεων στη Γη, ενώ παράλληλα η διαστημική εταιρεία του Μπέζος, Blue Origin, συνεχίζει να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης ενός από τους στόχους της, που δεν είναι άλλος από την αποστολή τουριστών στο διάστημα.
«Το Project Kuiper είναι μια νέα πρωτοβουλία για την εκτόξευση ενός αστερισμού δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά που θα παρέχει low-latency, υψηλών ταχυτήτων broadband συνδεσιμότητα σε κοινότητες που δεν εξυπηρετούνται ή υποεξυπηρετούνται ανά τον κόσμο» δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon στο CNBC. «Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο project που οραματίζεται να εξυπηρετεί δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, που στερούνται βασικής πρόσβασης στο ευρυζωνικό Ίντερνετ. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε σε αυτή την πρωτοβουλία με εταιρείες που μοιράζονται αυτό το κοινό όραμα».
Την πρώτη αναφορά στα εν λόγω έγγραφα είχε κάνει το GeekWire την Πέμπτη. Η πρόταση της Amazon έχει να κάνει με ένα δίκτυο 3.236 δορυφόρων. Η κατασκευή, η εκτόξευση και η λειτουργία τους θα απαιτήσει προφανώς τεράστια κεφάλαια, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το CNBC, ο Μπέζος ήδη χρηματοδοτεί την Blue Origin με πάνω από ένα δισ. δολάρια ετησίως, και η Amazon παραμένει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.
Σε εξέλιξη φαίνεται να είναι μια «κούρσα» μεταξύ μεγάλων παικτών του χώρου στον συγκεκριμένο κλάδο: Η SpaceX του Έλον Μασκ εκτόξευσε δύο δοκιμαστικούς δορυφόρους για το δίκτυό της Starlink πέρυσι, με μακροπρόθεσμο στόχο έναν αστερισμό 4.425 δορυφόρων, ενώ τον προηγούμενο μήνα η OneWeb εκτόξευσε τους πρώτους έξι δορυφόρους του δικτύου της, το οποίο σχεδιάζεται να έχει αρχικά 650 δορυφόρους. Παρόμοια σχέδια έχουν και οι Boeing και Telesat.
Σημειώνεται πάντως πως παρόμοια σχέδια έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, ωστόσο δεν έχουν υλοποιηθε, όπως για παράδειγμα το εγχείρημα της Teledesic, με τη στήριξη του Μπιλ Γκέιτς, που έκλεισε το 2002. Ως προς τα σχέδια της Amazon, ειδικοί της βιομηχανίας εκτιμούν πως θα χρειάζονται περίπου δέκα χρόνια για να «απογειωθούν»- με την εταιρεία πάντως να φαίνεται να κάνει σοβαρές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση: Όπως ανέφεραν πηγές στο CNBC, έχουν προσηλφθεί από την Amazon για αυτό το εγχείρημα στελέχη που στο παρελθόν εργάζονταν για τη SpaceX του Έλον Μασκ, όπως ο Ρατζίβ Μπαντιάλ, πρώην αντιπρόεδρος δορυφόρων της SpaceX, που δούλευε στο Starlink, και άλλα μέλη της ομάδας του. Τα στελέχη αυτά, σύμφωνα με τις πηγές του CNBC, φέρονται να ηγούνται του Project Kuiper. H απάντηση της Amazon: «Δεν κάνουμε σχόλια σχετικά με το προσωπικό. Δημιουργήσαμε μια απίστευτα ικανή ομάδα ειδικών από όλο το φάσμα της βιομηχανίας για να ηγηθεί του Project Kuiper».
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr