Reuters: Η Lockheed Martin θα προτείνει υβρίδιο των F-22 και F-35 στην Ιαπωνία
lockheedmartin.com
Η αμερικανική Lockheed Martin σκοπεύει να προσφέρει στην Ιαπωνία ένα stealth μαχητικό το οποίο θα αποτελεί ένα υβρίδιο μεταξύ του F-22 Raptor (η εξαγωγή του οποίου απαγορεύεται από την αμερικανική κυβέρνηση) και του F-35 Lightning II, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Lockheed έχει συζητήσει την ιδέα αυτή με στελέχη του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας και θα κάνει επίσημη πρόταση ως απάντηση σε ένα ιαπωνικό request for information (RFI), αφού λάβει άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση για να προσφέρει την προηγμένη αυτή στρατιωτική τεχνολογία, ανέφεραν οι πηγές, που, όπως σημειώνεται έχουν «άμεση γνώση της πρότασης».
Η απόφαση σχετικά με το αν θα επιτραπεί να δοθούν τμήματα των απόρρητων σχεδίων των προηγμένων αυτών αεροσκαφών και των λογισμικών τους στην Ιαπωνία, προκειμένου να βοηθηθεί να παραμείνει μπροστά από την Κίνα στον τομέα των εξοπλισμών, θεωρείται πως θα αποτελέσει σημαντικό τεστ ως προς το κατά πόσο ο πρόεδρος Τραμπ θα τηρήσει τη δέσμευσή του για επανεξέταση της πολιτικής των ΗΠΑ στον τομέα των εξαγωγών όπλων.
Το προτεινόμενο αεροσκάφος «θα συνδύαζε το F-22 με το F-35 και θα μπορούσε να είναι ανώτερο και των δύο τους» σύμφωνα με μία από τις πηγές. Σημειώνεται πως η Ιαπωνία ήδη προμηθεύεται το stealth μαχητικό F-35, ενώ επιδιώκει να αποκτήσει και ένα άλλο μαχητικό εναέριας υπεροχής στη δεκαετία του 2030, προκειμένου να αποτρέψει τις εισβολές στον εναέριο χώρο της από κινεζικά και ρωσικά μαχητικά. Αυτή τη στιγμή η αεροπορία της διαθέτει το F-15J και το F-2, που βασίζεται στο F-16.
Οι ιαπωνικές φιλοδοξίες για ανάπτυξη ενός εγχώριου stealth μαχητικού εν μέρει οφείλονται στην άρνηση της Ουάσινγκτον να πουλήσει στην Ιαπωνία το δικινητήριο F-22, που θεωρείται το κορυφαίο μαχητικό εναέριας υπεροχής στον κόσμο. Αν και το ιαπωνικό πρόγραμμα ανάπτυξης stealth αεροσκάφους, υπό την ονομασία F-3, είχε αρχίσει ως μια εγχώρια προσπάθεια κόστους γύρω στα 40 δισ. δολάρια, το Τόκιο πρόσφατα αναζήτησε διεθνείς συνεργασίας, επιδιώκοντας να μοιραστεί το κόστος και να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογίες που, εναλλακτικά, θα έπρεπε να αναπτυχθούν εκ του μηδενός. Πάντως, η δεύτερη πηγή τόνισε πως οποιοδήποτε αεροσκάφος φτιαχτεί σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους θα πρέπει να έχει ιαπωνικούς κινητήρες και ραντάρ, καθώς και άλλα εξαρτήματα που θα παράγονται εντός της χώρας. Η Mitsubishi Heavy Industries δοκίμασε ένα πρωτότυπο stealth αεροσκάφος το 2016, η ανάπτυξη του οποίου κόστισε στην ιαπωνική κυβέρνηση 350 εκατ. δολάρια.
Use Facebook to Comment on this Post