Η Sister Roma, ακτιβίστρια από αμερικανική κοινότητα ντραγκ κουίν και 20 χρόνια επί σκηνής, χαρακτήρισε εξαιρετικά τα νέα για την συνθηκολόγηση του αμερικανικού κολοσσού, εντούτοις, άλλα γράφει η απολογητική επιστολή του Τομ Κοξ.
Το blog post του Chief Product Manager του Facebook, Κρις Κοξ, εξηγεί τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το σύστημα αποκλεισμού λογαριασμών από τις αναφορές άλλων μελών για παραβίαση των όρων χρήσης της υπηρεσίας. Ο Κοξ αποκαλύπτει πως, η αναφορά εκατοντάδων από τους εν λόγω λογαριασμούς έγινε από ένα άτομο -στο δίκτυο Secret εμφανίστηκε κάποιος (ανώνυμα) που παραδέχεται ότι ξόδεψε τον εργασιακό του χρόνο για να αναφέρει μέσα σε τρεις ημέρες όλες τις ντραγκ κουίν που μπορούσε στο Facebook, εντούτοις μάλλον πρόκειται για κάποιον που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα.
Το σύστημα επεξεργασίας των αναφορών παραβιάσεων χειρίζεται εκατοντάδες χιλιάδες αναφορές και στο 99% των περιπτώσεων πράγματι οι αναφορές για ψεύτικους λογαριασμούς αφορούν περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας, χρήσης ξένων φωτογραφιών και ψεύτικα ονόματα, σημειώνει ο επικεφαλής ανάπτυξης της πλατφόρμας.
Χωρίς να αλλάζει ούτε λέξη από τον κανονισμό για τα ονόματα που επιτρέπονται στο Facebook, η εταιρεία υπόσχεται ότι θα αλλάξει ο τρόπος που εφαρμόζεται και τηρείται, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική προφυλλάσσει τα μέλη του Facebook από τους παιδόφιλους, την ρητορική μίσους, τους απατεώνες και άλλους που κρύβονται πίσω από ψεύτικα ονόματα για να δράσουν. Είναι δυσάρεστο, είναι όμως γεγονός, γράφει ο Κοξ.
«Καλά νέα», γράφει η Sister Roma
Από την άλλη, η Sister Roma, ιδιαίτερα δραστήρια ντραγκ κουίν που εμφανίζεται πλέον στο Facebook με το όνομα της ταυτότητάς της σε παρένθεση, μεταφέρει ένα ενθουσιώδες μήνυμα με «τα καλά νέα» στην υπόθεση που τάραξε τον Σεπτέμβριο ομοφιλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ, μπροστά στο τελεσίγραφο ότι, θέλουν, δεν θέλουν, θα πρέπει να χρησιμοποιούν και στο Facebook το “νόμιμο” ονοματεπώνυμό τους, που δεν είναι, αντιτείνουν, το “πραγματικό” τους όνομα.
«Το Facebook δέχτηκε ότι έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε την επωνυμία μας στο μέσο, ότι πρέπει να αλλάξει ο ορισμός του «πραγματικού» ονόματος και να βρει τρόπους να επικυρώνει την αυθεντικότητά του. Αρνείται ότι υπήρχε πρόθεση να υποχρεωθούμε να χρησιμοποιήσουμε την ταυτότητά μας στο δίκτυο, και ότι υπάρχουν κενά στον μηχανισμό επεξεργασίας των αναφορών παραβιάσεων που έχει θεσπίσει.
»Στο εξής, το Facebook θα αναγνωρίζει τους “serial reporters”, δηλαδή εκείνους που επιχειρούν ανάλογες εκκαθαρίσεις στο δίκτυό του (με πιθανά ομοφοβικά κίνητρα), και θα δώσει το δικαίωμα ένστασης και τεκμηρίωσης περί του αντιθέτου σε όσους καταγγέλονται για ψευδή στοιχεία, χωρίς ωστόσο η μοναδική τους επιλογή να είναι η επίδειξη ταυτότητας, κάρτας μέλους βιβλιοθήκης ή άδειας οδήγησης, δηλαδή η επίδειξη ταυτότητας που θεωρείται αποδεκτή ενώπιον του νόμου.
»Τέλος, η υπηρεσία αποκαλύπτει πως αναπτύσσει ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας που θα αναλαμβάνει να διακρίνει τους ψευδείς λογαριασμούς στο back end, κι αυτά είναι πολύ καλά νέα», γράφει η Sister Roma και καλεί φίλους να γιορτάσουν μαζί στους δρόμους γύρω από το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο την Πέμπτη το μεσημέρι.
Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν στην σελίδα της Sister Roma στο Facebook την χαρά τους για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο άλλοι εμ
φανίζονται επιφυλακτικοί και τονίζουν πως αυτό που τους συνέβη δεν διορθώνεται με υποσχέσεις. Άλλοι, θεώρησαν απλώς ότι η «συγνώμη» του Facebook δεν ήταν παρά μια έκκληση να μην αυτομολήσουν στο Ello. Εξάλλου, από τον Ιούλιο 2014, δεν απαιτείται το πραγματικό όνομα και στο Google+.
Η Sister Roma αναγνωρίζει πάντως, πως η πρώτη μάχη ενός μακροχρόνιου πολέμου που μόλις ξεκίνησε για την κατάργηση των διακρίσεων στα κοινωνικά δίκτυα.
“Bringing the power of real people to ad serving and measurement”
Παρεμπιπτόντως, το Facebook παρουσίασε πρόσφατα τον Άτλαντα, το νέο εργαλείο για στοχευμένη διαφήμιση, που τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο κάθε διαφημιστικής καμπάνιας, όχι τα απαρχαιωμένα cookies του. Ο μεγαλύτερος δικτυακός τόπος συνάντησης online θα μπορεί να διακρίνει ότι πρόκειται για τον ίδιο χρήστη, ακόμα και όταν χρησιμοποιεί κανείς διαφορετικά προγράμματα πλοήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό, επισκέπτεται διαφορετικούς δικτυακούς τόπους, χρησιμοποιεί διαφορετικές συσκευές (desktop, mobile) ή ακόμα και όταν βρίσκεται offline, συνδέοντας την καταναλωτική του συμπεριφορά στα φυσικά καταστήματα με την διαδικτυακή καμπάνια. Κι όλα αυτά, χωρίς να αποκαλύπτει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σε διαφημιστές και διαφημιζόμενους, ισχυρίζεται το Facebook.