Soyuz-5: Ο νέος πύραυλος με τον οποίο η Ρωσία σκοπεύει να «κατακτήσει» τη διαστημική αγορά

Soyuz-5: Ο νέος πύραυλος με τον οποίο η Ρωσία σκοπεύει να «κατακτήσει» τη διαστημική αγορά

REUTERS/SHAMIL ZHUMATOV

Φωτογραφία αρχείου

Τον νέο πύραυλο Soyuz-5, με τον οποίο σκοπεύει να «κατακτήσει» την αγορά των εκτοξεύσεων στο διάστημα για εμπορικούς σκοπούς αναπτύσσει η Ρωσία- με τον επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας (Roscosmos), Ντμίτρι Ρογκόζιν, να λέει πως θα είναι ανταγωνιστικός, από άποψης κόστους/ τιμής, στους αμερικανικούς πυραύλους.

«Έχουμε και εμείς δυνατότητες, και είμαστε έτοιμοι να τους ανταγωνιστούμε» δήλωσε ο Ρογκόζιν την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείo TASS. «Ο πύραυλος Soyuz-5 σκοπεύει να κατακτήσει την αγορά, και όχι μόνο για κρατικούς σκοπούς. Πρέπει να είναι ανταγωνιστικός, από άποψης τιμής, έτσι ώστε, παρά όλα τα κόλπα των αντιπάλων μας στην οικονομική πολιτική, να μην είναι σε θέση να μπορούν να κατεβάσουν την τιμή σε σημείο όπου θα μπορούν να μας ανταγωνιστούν» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει συμπεριλάβει τη Ρωσία στη λίστα των χωρών οι πύραυλοι των οποίων δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για διαστημικές εκτοξεύσεις από τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και μετά. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το RT, η Μόσχα αναζητεί νέους πελάτες για τη διαστημική της τεχνολογία, καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη κίνηση της Ουάσινγκτον ως αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο πύραυλος Soyuz-5 (Irtysh) αναπτύσσεται από την Energia Space Rocket Corporation και είναι ένας μεσαίος πύραλος, σχεδιασμένος για εκτοξεύσεις από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος Baiterek με το Καζακστάν. Μεταξύ άλλων, προορίζεται να αποστέλλει σε τροχιά και το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Federatsiya. Βάσει των υπαρχόντων προγραμματισμών, η ανάπτυξή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2021, με τέσσερις εκτοξεύσεις να προγραμματίζονται για το 2022-2025. Ο πύραυλος εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Feniks, για την αντικατάσταση της σειράς πυραύλων Zenit-2, και προορίζεται να μπορεί να μεταφέρει στο διάστημα φορτίο 17 τόνων.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *