State Department: Διπλωμάτες μας ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν χθες δια δηλώσεως του εκπροσώπου του State Department, ότι μέσω διπλωματικών διαύλων καταβάλλεται προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να συνδράμουν την Ελλάδα και την Τουρκία ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ τους, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ σταθερά ενθαρρύνουν τις δύο χώρες για αποκλιμάκωση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε υπόψη μας τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση μέσω διπλωματικών διαύλων. Εξακολουθούμε να προτρέπουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργασθούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις δράσεις που διακινδυνεύουν ενίσχυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα παρέθεσε προηγούμενη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος τον Οκτώβριο του περασμένου έτους δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «οι διπλωμάτες μας είναι εκεί έξω καθημερινά προσπαθώντας να δημιουργήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες οι χώρες μπορούν να συνομιλούν, να συμμετέχουν σε διάλογο, και να λύνουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο. Μία επιτυχημένη Τουρκία, αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, οικονομικά υγιής είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς, και εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Σημειώνεται ότι σε τηλεφώνημα ενημέρωσης των εκπροσώπων της ομογένειας αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου επίσης τόνισε, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ότι «είμαστε ανήσυχοι από την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη. Ακούσαμε όμως και από τον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για διπλωματία με την Τουρκία. Ο πρόεδρος πάντα το υποστηρίζει. Οι άνθρωποί μας επί του εδάφους εργάζονται για να το διευκολύνουν. Είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσεται τους επόμενους δύο μήνες».

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *