“Ναυάγιο”… του ΣΑ(χλα)ΜΑΡΑ !!! success story…ΓΙΟΚ !

Τα απανωτά ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά δεν οδήγησαν σε succes story την αποκρατικοποίηση – Μαξίμου: Οι ρώσοι δέχθηκαν πιέσεις από την ευρώπη να μην καταθέσουν προσφορές
Η Gazprom δεν κατέθεσε προσφορά για τη ΔΕΠΑ
Για τη ΔΕΣΦΑ έμεινε στο παιχνίδι μόνο η αζέρικη Socar
Οι φάκελοι με τις δεσμευτικές προσφορές ανοίγονται στοΤΑΙΠΕΔ…

Στις 21 Μαϊου το αφεντικό της Gazprom, περνούσε για τρίτη φορά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ήταν, η τρίτη επίσκεψη μέσα σε δύο μήνες για τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Gazprom και δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ. Εκτός από τον κύριο Σαμαρά είχε δει και το προεδρείο του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, τότε οι πληροφορίες έλεγαν ότι μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η ΔΕΠΑ. Και ότι όλα είχαν σχεδόν κλειδώσει.

Όμως, σήμερα, η αποκρατικοποίηση στην οποία πόνταραν πολύ στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει την καλύτερη κατάληξη. Οι ρώσοι έκαναν πίσω και η GAZPROM δεν κατέθεσε προσοφορά για την ΔΕΠΑ. Επι της ουσίας δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για την ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του Ρόιτερς, που επικαλείται πληροφορίες από Έλληνες αξιωματούχους κοντά στη διαδικασία, για τη ΔΕΣΦΑ, προσφορά υπέβαλε τελικά μόνον η SOCAR από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η ρωσική Sintez δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, ο ελληνοτσεχικός όμιλος PPF – Τέρνα, δεν υπέβαλλε προσφορά, είπε στο Reuters άλλη πηγή κοντά στη διαδικασία.

Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΣΦΑ και τη μητρική της, τη ΔΕΠΑ, έληξε στις 13:00.

Στο μεταξύ όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, νούμερο 2 της Gazprom σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα η ρωσική εταιρεία πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τα στοιχεία που έδωσε ο Μεντβέντεφ, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

 http://katergarides.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *