xOrisOria News

Super League: Οι εγγυήσεις που άλλαξαν τη στάση των διαιτητών

Super League: Οι εγγυήσεις που άλλαξαν τη στάση των διαιτητών

Οι διαιτητές ήραν την απόφασή τους για επ' αόριστον αποχή, επιστρέφουν στη δράση και το πρωτάθλημα συνεχίζεται κανονικά για την 17η αγωνιστική (4 και 5 Γενάρη). Ποιες τρεις εγγυήσεις άλλαξαν το κλίμα από την άκαμπτη στάση στο "ναι".

Λευκός καπνός βγήκε λίγο μετά τις 21:00 από την ψηφοφορία των διαιτητών. Ο διαιτητές ήραν την απόφασή τους για επ' αόριστον αποχή, επιστρέφουν στη δράση και το πρωτάθλημα συνεχίζεται κανονικά για την 17η αγωνιστική (4 και 5 Γενάρη).

Μετά από μεταθέσεις και παρατάσεις επί παρατάσεων, ο κύβος ερρίφθη. Πέρασαν 34 ώρες από τη στιγμή που ξεκίνησε η σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων διαιτητών (Παπαπέτρου, Τζήλος, Ζαχαριάδης), προέδρου Super League (Λυσσάνδρου), προέδρου ΕΠΟ (Γραμμένος), ΚΕΔ και Μποροβήλος, Πουρσανίδης, οι οποίοι επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν τις ομάδες όπως αποφασίστηκε από το Δ.Σ της Δευτέρας (30/12).

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τέσσερις ώρες (ξεκίνησε στις 11:00 και τελείωσε στις 15:00) το μεσημέρι της Τρίτης (31/12) και οι τελευταίοι σε νέα εσωτερική τους σύσκεψη κλήθηκαν αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με το πρωτάθλημα.

Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση η ψηφοφορία να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί την τελευταία ημέρα του 2019, κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων σε συνδυασμό με τις εορτές. Έτσι η διαδικασία μετατέθηκε για την πρώτη ημέρα του 2020.

Στις 11:00 το πρωί εστάλη το mail και ξεκίνησε η ψηφοφορία με deadline τις 14:00. Ούτε τότε όμως βγήκε λευκός καπνός. Νέα χρονική προθεσμία τέθηκε για τις 21:00 και λίγο μετά την εκπνοή του έγινε γνωστό ότι επιστρέφουν στη δράση.

Τι μεσολάβησε, ωστόσο, κι από την αρχική άκαμπτη στάση τους, οι διαιτητές μετέβαλαν τη στάση τους, έγιναν πιο διαλλακτικοί και με πλειοψηφία κατέληξαν στην άρση της αρχικής τους απόφαση; Έλαβαν τρεις υποσχέσεις-εγγυήσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πρώτα από όλα ότι θα βρεθεί άμεσα λύση με τη γραμμή του οφσάιντ. Άλλωστε δεν αποτελεί μόνο αίτημα μόνο των διαιτητών, αλλά και όλων των ομάδων. Το Sport24.gr σας είχε ενημερώσει με ρεπορτάζ την Παραμονή Χριστουγέννων (24/12) τι ισχύει.

Γίνονται λάθη που θα λύνονταν άμεσα, η ΕΠΟ κάνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν οι πόροι και το σύστημα να μπορέσει να λειτουργήσει. Η Ομοσπονδία θέλει να ενσωματώσει την τεχνολογία του οφσάιντ, το έχει δηλώσει και κάνει προσπάθειες για να βρει τα χρήματα. Η κοστολόγηση είναι 1.000 ευρώ το παιχνίδι, ένα ποσό όχι απαγορευτικό, αλλά όχι και μικρό. Η εγκατάσταση και εκπαίδευση των διαιτητών απαιτεί περίπου ένα μήνα από την υπογραφή της σύμβασης και παραγγελίας του συστήματος.

Έπειτα η Medialuso-Indigital θα τρέξει τις διαδικασίες και θα κάνει όσα απαιτούνται για την όσο το δυνατόν πιο άμεση ενσωμάτωση. Επειδή μάλιστα δεν ήταν προαπαιτούμενη η γραμμή του οφσάιντ στη σύμβαση που υπεγράφη με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, τι ισχύει αν FIFA και UEFA ζητήσουν να μπει; Τότε θα πρέπει να καλυφθεί το κόστος από την εταιρεία; Η απάντηση είναι πως το VAR θέλει πιστοποίηση και έλεγχο από τη FIFA. Αν δεν πληρεί τις προδιαγραφές, κόβεται. Συνεπώς, ο τρόπος λειτουργίας του έχει πιστοποιηθεί και ελέγχεται. Το λογισμικό του οφσσάιντ και της γραμμής του γκολ είναι δυο εξτρά συστήματα που δεν θεωρούνται προαπαιτούμενα στο VAR.

Το δεύτερο ήταν ότι θ' αποφευχθούν μηνύσεις και εμπρηστικές δηλώσεις από παράγοντες στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Και το τρίτο ότι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, θα λαμβάνει πιο άμεση και πιο έντονη δράση σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρόμοια φαινόμενα.

Photo credits: Eurokinissi

sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post