Οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν να προσθέτουμε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ποια από αυτά είναι πραγματικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πέρα από το όμορφο και ζωηρό χρώμα τους.
Αποδεικνύεται ότι η θρεπτική τους πυκνότητα και αξία μπορεί να ποικίλλει ακόμη και κατά 70% ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν.
Oι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε αρκετές μερίδες από αυτές τις τροφές κάθε μέρα, όμως ποια φρούτα και λαχανικά είναι τα καλύτερα; Πολλά έρχονται κατά καιρούς στη μόδα και διαρκούν όσο και αυτά τα φύλλα από kale στο ψυγείο μας. Πώς αλήθεια θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τα οφέλη τους;
Στο ερώτημα αυτό ήρθε να δώσει απάντηση μια μελέτη των CDC (Centers for Disease Control and prevention) στην Αμερική. Η .Jennifer Di Noia, αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο William Paterson University, ερεύνησε 41 φρούτα και λαχανικά που θεωρούνται σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου και δημοσίευσε τα ευρήματά της.
Η Di Noia επικεντρώθηκε στα 17 θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται από τους εμπειρογνώμονες των τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών και του Ινστιτούτου Ιατρικής ότι είναι σημαντικά για την καλή υγεία και τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Αυτά είναι το κάλιο, οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο, ο σίδηρος, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, το φολικό οξύ, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, D, E, και Κ. Στη συνέχεια, μετά από εμπεριστατωμένη εκτενή έρευνα της επιστημονικής βιβλιογραφίας, υπολόγισε πόσα θρεπτικά συστατικά περιείχε το κάθε ένα ανά θερμίδα ενέργειας (βασιζόμενη σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων ανά ημέρα). Όσο υψηλότερη ήταν η θρεπτική αξία, τόσο περισσότερο αυτή η τροφή θεωρήθηκε ως «υπερδύναμη». Η ερευνήτρια θεωρεί ότι αυτή η λίστα "δίνει στους ανθρώπους έναν τρόπο σκέψης για το πώς να μεγιστοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά ανά θερμίδα». Παραδέχεται ότι ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει όλα τα φυτοχημικά, ή τις ενώσεις που θα μπορούσαν να προστεθούν στο διατροφικό προφίλ ενός τροφίμου, αλλά όπως λέει,
«τώρα έχουμε μια λίστα με τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να γνωρίζουν ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που αποτελούν θρεπτικές υπερδυνάμεις και ίσως να επιλέξουν αυτά που έχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά αντί των άλλων".
Παρακάτω το itrofi.gr σας δίνει τη λίστα με τα αντίστοιχα scores και σας θυμίζουμε ότι καθώς είναι όλα φρούτα και λαχανικά, δεν μπορείτε πραγματικά να κάνετε λάθος με οποιοδήποτε και αν επιλέξετε από αυτά. Αλήθεια, ποιός το περίμενε ότι το νεροκάρδαμο θα ήταν στην κορυφή της λίστας;
1. νεροκάρδαμο (100.00)
2. κινέζικο λάχανο (91.99)
3.σέσκουλο (89,27)
4. φύλλα παντζαριών (87.08)
5. σπανάκι (86.43)
6. ραδίκι (73.36)
7. μαρούλι (70,73)
8. μαϊντανός (65.59)
9. μαρούλι τύπου ρωμάνα (63,48)
10. πράσινες λαχανίδες Collard (62,49)
11. φύλλα ρέβας (62.12)
12. φύλλα σιναπιού (61.39)
13. αντίβ (60,44)
14. σχοινόπρασο (54.80)
15. kale (49.07)
16.πικραλίδα (46.34)
17. κόκκινη πιπεριά (41.26)
18. ρόκα (37,65)
19. μπρόκολο (34.89)
20. πορτοκαλί κολοκύθα (33.82)
21. λαχανάκια Βρυξελλών (32.23)
22. φρέσκο κρεμμύδι (27,35)
23.γογγυλοκράμβη (25,92)
24. κουνουπίδι (25.13)
25. λάχανο (24.51)
26. καρότο (22,60)
27. ντομάτα (20.37)
28. λεμόνι (18,72)
29. μαρούλι Iceberg (18.28)
30. φράουλα (17.59)
31. ραπανάκι (16,91)
32.χειμωνιάτικη κολοκύθα (13,89)
33. πορτοκάλι (12.91)
34. λάϊμ (12,23)
35. γκρέιπφρουτ (ροζ / κόκκινο) (11.64)
36. γογγυλοκράμβη rutabaga (11.58)
37. ρέβα (11,43)
38. μούρο (11.39)
39. πράσο (10,69)
40. γλυκοπατάτα (10,51)
41. γκρέιπφρουτ (λευκό) (10,47) Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post