Τι είναι αυτό που παρατηρούμε; Πολύ απλά ότι πλέον το 99% από εμάς (για να μην πω το 100%) αλλάζουμε κανάλια στη τηλεόραση πατώντας το + ή – του κουμπιού αλλαγής καναλιών. Πολύ σπάνια θα πατήσει κάποιος τον ακριβή αριθμό του σταθμού που θέλει να δει, εκτός αν βλέπει συγκεκριμένους σταθμούς και έχει απομνημονεύσει τον αριθμό του καναλιού της αρεσκείας του.
Μετά την είσοδο στην ψηφιακή εποχή, ξαφνικά φύτρωσαν δεκάδες κανάλια που μέχρι πριν δεν τα …..
πιάναμε ή αγνοούσαμε την ύπαρξή τους.
Έτσι πλέον τα «μεγάλα» κανάλια είναι πλέον ίσα με τα λεγόμενα «μικρά» και αυτό οφείλεται στο ότι μέχρι να αγοραστούν αποκωδικοποιητές και μέχρι να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή, ο τηλεθεατής που πλέον δεν έπιανε τα μεγάλα κανάλια γιατί δεν είχε αγοράσει ακόμα τον αποκωδικοποιητή, έβλεπαν τα μικρά κανάλια. Σημειώστε εδώ ότι όλο αυτό το διάστημα ήταν σε πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο για την Ελλάδα (οικονομική κρίση, κοψίματα μισθών αγανακτισμένοι κλπ).
Τα περισσότερα κανάλια είναι σκόρπια δηλαδή έχουν άλλα νούμερα καναλιών από αυτά που είχαμε συνηθίσει. Όλοι θυμόμαστε ότι η ΕΤ1 ήταν στο 1, η ΝΕΤ στο 2 η ΕΤ3 στο 3, ο ΑΝΤ1 στο 4 το Mega στο 5 κοκ, ενώ τώρα είναι στο 19 ή στο 20 κλπ. Εδώ σημειώστε ότι πολλές φορές σε κάποιο κανάλι χάνεται το σήμα οπότε αναγκαζόμαστε να κάνουμε ζάπινγκ.
Κάνοντας ζάπινγκ περνάμε από διάφορα άλλα κανάλια τα λεγόμενα μέχρι και πριν λίγο καιρό «μικρά» τα οποία έχουν δελτίο ειδήσεων και εκπομπές ισάξια με τα «μεγάλα».
Με λίγα λόγια εκεί που είχαμε περίπου 8 μεγάλα κανάλια, τώρα έχουμε πολλά περισσότερα ίδιας αξίας κανάλια.
Και όσα περισσότερα, τόσο περισσότερες εκπομπές, περισσότερους καλεσμένους, περισσότερο μάντρωμα τηλεθεατών από το «αναγκαστικό» ζάπινγκ.
Τάσος