Μαύρη τρύπα ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού 27 κυβερνήσεων της ΕΕ καταγράφουν οι
αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν σε συνεργασία με τις κατά τόπους φορολογικές αρχές. Αυτή τη μαύρη τρύπα των εσόδων, που τελικά δεν αποτελεί απλά ελληνική υπόθεση, θα προσπαθήσουν να κλείσουν οι 27 κυβερνήσεις λαμβάνοντας σε βάθος χρόνου μια σειρά από μέτρα φορολογικής βελτίωσης και εναρμόνισης.
Με αυτό το σκοπό συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής για θέματα ενέργειας και φορολογίας, κατά την οποία οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα προσπαθήσουν να κάνουν μια πρώτη ουσιαστική και κατευθυντήρια συζήτηση, καθώς η κάλυψη του κενού δεν αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα για όλους.
Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί της επόμενες ώρες και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα επιστρέψει αυθημερόν στην Αθήνα, καθώς αύριο Πέμπτη θα υποδεχθεί τον Ιρλανδό ομόλογό του Ε. Κέννυ.
Σύμφωνα με τις γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν, DGECFIN, DGTAXUD και DGBUDGET το το ένα τρισ. ευρώ χάνεται σε διασυνοριακή απάτη με το ΦΠΑ, ελλιπή φορολόγηση των τόκων των μεγαλοκαταθετών, τις offshore, τη δραστηριότητα των κοινοτικών εταιριών σε φορολογικούς παραδείσους καθώς και τις τελωνειακές απάτες και τη μη καταβολή αναλογούντων δασμών.
Στην πράξη, αν πάρουμε κατά γράμμα τα όσα προτείνουν οι Βρυξέλλες, για να κλείσει το κενό και να εισπραχθούν όσα είναι δυνατόν από το 1 τρισ. ευρώ, πρέπει η Βρετανία να κάνει ότι μπορεί για τους φορολογικούς παραδείσους στην Κοινοπολιτεία, να ενεργοποιηθεί σύστημα αυτόματης ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών και η Αυστρία και το Λουξεμβούργο να σπάσουν το τραπεζικό τους απόρρητο.
Με λίγα λόγια αυτό που προτείνει η Κομισιόν είναιο συντονισμός των φορολογικών συστημάτων μεταξύ των κρατών-μελών και την παροχή από αυτά εντολής για διαπραγμάτευσης από πλευράς της Ένωσης με το Μονακό, την Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία, για το πως θα φορολογούνται οι κοινοτικές καταθέσεις που έχουν μεταφερθεί εκεί.
Ήδη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει διαμηνύσει πως το Λουξεμβούργο δεν σκοπεύει να ξεπεράσει κάποια όρια και πως κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει τίποτα παραπάνω από όσα αποφασίστηκαν στο Ecofin της περασμένης Τρίτης. Παρομοίως και ο Κάμερον έρχεται στις Βρυξέλλες με άρνηση να συζητήσει σοβαρά για το city και τις offshore.
Η ενέργεια πρώτο θέμα στην ατζέντα
Προτού αρχίσουν να συζητούν ωστόσο για τη φορολογία οι 27 θα πρέπει να κλείσουν τα συμπεράσματα για την ενέργεια. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως και οι άλλοι 26, θα κληθεί να τοποθετηθεί σε ένα από τα τρία ερωτήματα της Συνόδου, όπως τα έχουν προσδιορίσει οι διοργανωτές Χέρμαν Βαν Ρόμπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο:
-Με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας και της προώθησης της απασχόλησης, τι θα πρέπει να γίνει στο κοινοτικό επίπεδο για να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα της ΕΕ
-Τι θα πρέπει να γίνει στο κοινοτικό επίπεδο για να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ενδογενείς πηγές ενέργειας;
-Πως θα πρέπει να κινηθεί η ΕΕ για να αποκτήσει μια πιο συγκροτημένη και προβλέψιμη ενεργειακή πολιτική με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε σύγχρονες ενεργειακές υποδομές;
Αφού τοποθετηθούν όλοι το Συμβούλιο θα έχει αποφανθεί για το ποια είναι η κατάσταση της κατακερματισμένης αγοράς ενέργειας στην ΕΕ, γιατί οι τιμές παραμένουν υψηλές, πως μπορεί να διαφοροποιηθεί το ενεργειακό μίγμα και τι περιθώρια υπάρχουν για επενδύσεις και που.
Τέλος σε ότι αφορά το ζήτημα της ΑΟΖ και της κοινής στρατηγικής που προτείνουν χώρες όπως η Ελλάδα καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως αυτά «δεν είναι θέματα που τα πιάνει κανείς σοβαρά σε Σύνοδο τριών ωρών».