O υπουργός Επικρατείας συνέταξε και κατέθεσε «μανιφέστο» 55 σελίδων
Το μανιφέστο του για το μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και της ιταλικής κεντροαριστεράς γενικότερα παρουσίασε ο…
Ο Μπάρκα, 59 χρόνων, είναι οικονομολόγος με θητεία στον ΟΟΣΑ και έχει συνεργαστεί ως εμπειρογνώμονας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θεωρεί ότι «για την διακυβέρνηση της χώρας, είναι απαραίτητο ένα ανοικτό, αριστερό, ριζωμένο στην κοινωνία Δημοκρατικό Κόμμα, με την άμεση συμμετοχή των πολιτών».
«Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν χρησιμοποιείται ο όρος αριστερά και -λόγω υποκρισίας- προτιμάται η πολιτική φόρμουλα της κεντροαριστεράς», υποστήριξε ο Μπάρκα σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό κανάλι Rai News 24.
«Σε μια πραγματικότητα όπως η δική μας, στην οποία η βιομηχανία αποτελεί την καρδιά της οικονομίας, η δουλειά των εργατών πρέπει να αναδειχθεί και πάλι σ’ ένα από τα κεντρικά στοιχεία των πολιτικών κινημάτων», γράφει ο ιταλός οικονομολόγος στο «μανιφέστο» 55 σελίδων που συνέταξε.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν ανήκε σε κάποιο πολιτικό κόμμα, φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ως γραμματέας του PD.
Οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν αν θα μπορέσει να καταστεί δυνατή στο αμέσως προσεχές μέλλον μια ιδιόμορφη δυαρχία: αν δηλαδή ο κεντροαριστερός Ματέο Ρέντσι θα καταφέρει να επιβληθεί ως ο επόμενος υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς και ο «σοσιαλδημοκράτης» Μπάρκα, ως ο νέος γραμματέας του κόμματος.
Ακόμη και σχολιαστές της αριστερής εφημερίδας Λ’ Ουνιτά, πάντως, δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο το PD να διασπαστεί, λόγω των συνεχών τριβών και των εντάσεων ανάμεσα στον Ρέντσι και στον Μπερσάνι. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πιο αριστερό κομμάτι του κόμματος θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Μπάρκα και το μετριοπαθές-ανανεωτικό το δήμαρχο της Φλωρεντίας Ρέντσι, προσθέτουν.