Με το φόβο μιας νέας κατολίσθησης που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην στατικότητα του…
σπιτιού τους, ζουν τρεις οικογένειες στην Ολυμπία από το απόγευμα της Δευτέρας.
Τεράστιοι όγκοι χωμάτων, σε μορφή λάσπης, κατολίσθησαν από το βουνό και σταμάτησαν… πόρτα του σπιτιού τους. Από το βράδυ της Δευτέρας κανένα από τα 9 μέλη των τριών οικογενειών δεν έχει κλείσει μάτι…
Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών με τις έντονες βροχοπτώσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν τεράστιες ποσότητες νερού στην πλαγιά και να «σπρώξουν» το έδαφος προς την αυλή του σπιτιού με τη μορφή λάσπης…
Πετάχτηκαν έντρομοι έξω
Ο δυνατός θόρυβος, τη στιγμή της πτώσης, «έβγαλε» τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων έξω από τα σπίτια τους, που έντρομοι, είδαν το μεγαλύτερο μέρος του βουνού να έχει κατολισθήσει μέσα στην αυλή τους και να σταματά, στον τοίχο των δυο σπιτιών. Σύμφωνα σε με μια πρόχειρη εκτίμηση των ανθρώπων του δήμου, οι ποσότητα της λάσπης και των χωμάτων ξεπερνά τα 50 κυβικά. «Ζούμε 26 χρόνια σ’ αυτό το σπίτι και αυτό πρώτη φορά συμβαίνει. Είχαμε κατά καιρούς κάποιες μικροκαταπώσεις, αλλά καμία σχέση με αυτό. Τώρα το βουνό, μαζί με πέτρες, δέντρα και θάμνους, κατέληξαν στην αυλή του σπιτιού», λέει η Ιωάννα Κοτσιούρου, μια από τους τρεις ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της οικογένειας. Μάλιστα, όπως εξήγησε η Γεωλόγος Πένυ Κατσίκα, εκ των ιδιοκτητών, «…όσο συνεχίζει και η βροχή, το φαινόμενο θα εξελίσσεται και σίγουρα υπάρχει κίνδυνος. Αν δεν αποστραγγιστούν όλα τα νερά, δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουμε κάποια παρέμβαση για να σταματήσει η κατολίσθηση, κι αυτό είναι που μας ανησυχεί».
Απομακρύνθηκαν τα χώματα
Το φαινόμενο συνέχισε να εξελίσσεται όσο συνεχιζόταν η βροχή και για το λόγο αυτό στο σημείο ειδοποιήθηκαν και έφτασαν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Γεωργακόπουλος και ο προϊστάμενος Γιώργος Καρανικολός καθώς και ο μηχανικός του δήμου Ανδρέας Κυριαζής, πραγματοποιώντας αυτοψία, τόσο στο σημείο όσο και στην κορυφή της πλαγιάς, όπου διέρχεται ο δρόμος προς το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.
Όπως διαπιστώθηκε, το πρόβλημα δεν ξεκίνησε από εκεί, καθώς το ρείθρο απορροής των όμβριων υδάτων βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του δρόμου. Λόγω της συνεχιζόμενης βροχής και της εξέλιξης του φαινομένου, αποφασίστηκε ότι θα δεν πρέπει να γίνει παρέμβαση, γιατί κάτι τέτοιοι – εξήγησε ο κ.Γεωργακόπουλος – θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κατολίσθηση. Έτσι χθες το πρωί, χωματουργικό μηχάνημα τύπου JCB, απομάκρυνε τις λάσπες από την αυλή του σπιτιού, με τους ιδιοκτήτες να ευχαριστούν τον δήμο για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια.
Πολλά προβλήματα σε όλο το δήμο
Ωστόσο, τα προβλήματα για τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας δεν σταματούν εκεί. Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ένας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έκλεισε την Ε.Ο 111 στο ύψος της εισόδου της Λαμπείας. «Επειδή από την Κυριακή είχαμε κάποιες καταπτώσεις βράχων, στο σημείο βρισκόταν ένα μηχάνημα που είχε καθαρίσει το δρόμο, ενώ το πρωί της Δευτέρας εμείς ενημερώσαμε εγγράφως τη ΔΕΣΕ, την Περιφέρεια, την Πολιτική Προστασία, την Τροχαία και το Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας. Ωστόσο, μια νέα πτώση βράχου, πρόλαβε τις όποιες ενέργειες τους. Έτσι, μέσα στη νύχτα ο χειριστής του μηχανήματος του δήμου έδιωξε κάποια τμήματα βράχων και δημιούργησε παράκαμψη για να μην διακοπεί η κυκλοφορία ενώ ενημερώθηκε και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας που φρόντισε για την αποστολή μηχανήματος. Μια περιστρεφόμενη τσάπα με σφυρί, δούλευε μέχρι το πρωί για να σπάσει το βράχο και να δοθεί όλο το τμήμα του δρόμου στην κυκλοφορία», σημείωσε ο κ.Γεωργακόπουλος, που παρακολούθησε τις εργασίες στη Δίβρη.
Κατολισθητικά φαινόμενα όμως υπήρχαν σε αγροτικούς και δημοτικούς δρόμους στο Κλαδέο, στην Κάμενα, στην Ολυμπία, στην Αρχαία Πίσα, στο Κούμανι, στον Ξηρόκαμπο και στη Νεράιδα, ενώ στην Ηράκλεια έπεσε μαντρότοιχος που παρέσυρε και μια κολώνα του ΟΤΕ «Το σημαντικότερο πρόβλημα σε αυτές τις περιοχές σημειώθηκε στη Νεράιδα, όπως και στον Ξηρόκαμπο, όπου είχαμε καταπτώσεις βράχων και συμπαγών πετρωμάτων», εξήγησε ο κ.Γεωργακόπουλος.
Τα μηχανήματα του δήμου δεν σταματούν να δουλεύουν, κάνοντας παρεμβάσεις όπου υπάρχει ανάγκη. Δυο από αυτά τα σημεία, από τα πλέον επικίνδυνα, ήταν στην έξοδο του τούνελ της Εκεχειρίας, όπου για πολλοστή φορά σημειώθηκε κατολίσθηση τεράστιων όγκων χωμάτων και τα οποία απομακρύνθηκαν αλλά και η κοπή των επικίνδυνων πεύκων στο δρόμο από την Ολυμπία προς το Φλόκα.
patrisnews.com