Tempest: Πρώτη «γεύση» από το βρετανικό μαχητικό του μέλλοντος
REUTERS/Peter Nicholls
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκάβιν Γουΐλιαμσον, αποκάλυψε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του Farnborough Air Show, ένα πλήρους μεγέθους μοντέλο του μελλοντικού μαχητικού της Μ. Βρετανίας, δείχνοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διατηρήσει τη στρατιωτική του ισχύ και μετά το Brexit.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Γουΐλιαμσον ανακοίνωσε κρατική χρηματοδότηση 2 δισ. λιρών για ένα concept αεροσκάφος ως το 2025- οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για το μέλλον του προγράμματος. Προς το παρόν, το προτεινόμενο αεροσκάφος έχει το όνομα Tempest και αποτελεί κοινό εγχείρημα των BAE Systems, Rolls Royce, Leonardo SpA και του βρετανικού παρακλαδιού της MBDA.
«Μπαίνουμε σε μια επικίνδυνη νέα εποχή στον πόλεμo» είπε ο Γουίλιαμσον παρουσιάζοντας το μοντέλο και υπογραμμίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να «διατηρήσει τον έλεγχο των ουρανών τόσο στην επικράτειά του όσο και εκτός αυτής». Επίσης, ζήτησε να παρουσιαστούν περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με απώτερο στόχο το αεροσκάφος να έχει τεθεί σε υπηρεσία το 2035. Σημειώνεται πως η Βρετανία είναι ήδη σε συνομιλίες με άλλες χώρες για συνεργασία στο πρόγραμμα. Πιθανοί συνεργάτες φέρονται να είναι η Σουηδία, η Ιαπωνία ή άλλες ασιατικές χώρες.
Προς το παρόν, το concept του αεροσκάφους είναι υπό ανάπτυξη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Future Combat Air Strategy από την «Team Tempest», που αποτελείται από τις τέσσερις εταιρείες και το Rapid Capability Office της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του, σκοπός είναι το αεροσκάφος να ενσωματώνει μια σειρά τεχνολογιών που θα είναι ανώτερες του F-35, με το οποίο προορίζεται να συνυπηρετήσει- κάτι που το εντάσσει στην «έκτη γενιά» μαχητικών, που αυτή τη στιγμή είναι σε στάδιο σχεδιασμού.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκάβιν Γουΐλιαμσον στο Farnborough Air Show
Όπως αναφέρει το Popular Mechanics, βάσει των εξαγγελιών κατά την παρουσίαση, μία από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες του θα είναι η δυνατότητα να λειτουργεί τόσο με πιλότο, όσο και χωρίς (ως μη επανδρωμένο). Ακόμη, θα μπορεί να καθοδηγεί σμήνος από drones, αυξάνοντας τόσο την επιβιωσιμότητά του όσο και την απειλή που συνιστά για την εχθρική αεράμυνα. Άλλη μια τεχνολογία που προβλέπεται να ενσωματωθεί είναι η αποκαλούμενη «cooperative engagement capability», δηλαδή η δυνατότητα συνεργασίας με άλλες μονάδες στο πεδίο μάχης, διαμοιραζόμενο δεδομένα αισθητήρων και μηνύματα για καλύτερο συντονισμό αμυντικών ή επιθετικών δραστηριοτήτων (κάτι που θεωρείται πλέον στάνταρ χαρακτηριστικό στα μαχητικά του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος). Όσον αφορά στα όπλα του, προορίζεται να περιλαμβάνουν hypersonic πυραύλους (Μαχ 5 και άνω), καθώς και όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, ενώ, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα έχει stealth χαρακτηριστικά.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr