Στο εσωκομματικό σκηνικό, οι «αντιπολιτευόμενες» πλευρές έχουν δώσει πίστωση χρόνου στην κ. Γεννηματά ώστε να προχωρήσει το σχέδιό της για την αναδιοργάνωση του Κινήματος Αλλαγής.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στην εκκίνηση ενός οργανωτικού και επικοινωνιακού μαραθωνίου, με «τερματισμό» την προγραμματική του συνδιάσκεψη στα μέσα Μαρτίου, αλλά και ευρύτερο χρονικό ορίζοντα το επόμενο εξάμηνο, βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, με την ηγεσία του να έχει μπροστά της ένα διπλό στοίχημα: αφενός να αντιμετωπίσει τις πιέσεις εμβολισμού από το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και αφετέρου να «αποδείξει», με το βλέμμα στο εσωτερικό, ότι μπορεί να εκπέμψει το πολυπόθητο σαφές πολιτικό στίγμα.
Το εσωκομματικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη Χαρ. Τρικούπη το τελευταίο δίμηνο είναι ξεκάθαρο: μετά την κλιμάκωση της κριτικής που πυροδότησαν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι «αντιπολιτευόμενες» πλευρές έχουν δώσει χώρο, αλλά και πίστωση χρόνου, στη Φ. Γεννηματά, ώστε να προχωρήσει το σχέδιό της για την αναδιοργάνωση του ΚΙΝΑΛ.
Η ηγεσία ποντάρει πολύ στο μήνυμα ανανέωσης που ελπίζει ότι θα σταλεί από την επερχόμενη συνδιάσκεψη, αλλά και στην πεποίθηση ότι η παράταξη, πλέον, «απελευθερωμένη» πολιτικά από τις διαρκείς δοκιμασίες συναίνεσης στη Βουλή, θα μπορέσει να καρπωθεί ενδεχόμενη κυβερνητική φθορά, υψώνοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Κάτι το οποίο ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες, είναι εμφανές στη ρητορική της Χαρ. Τρικούπη.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, προβληματισμό φέρεται να έχουν προκαλέσει οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ, το οποίο, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει τάσεις ανάκαμψης, εμφανίζεται να κινείται χαμηλότερα από το 8% που έλαβε τον Ιούλιο. Κατά πληροφορίες, οι εν λόγω μετρήσεις δεν έχουν περάσει απαρατήρητες στη Χαρ. Τρικούπη, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που παρουσιάζεται μεν συμπαγής, ωστόσο καταγράφονται «ίχνη» δυσαρέσκειας για κεντρικούς χειρισμούς, με βασικό άξονα ότι δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε το κοινοβουλευτικό έργο του κόμματος.
Παράλληλα, αν και σαφώς σε χαμηλότερους τόνους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δεν λείπουν και οι έμμεσες αιχμές –ή προειδοποιήσεις… αφύπνισης– με αποδέκτη την κ. Γεννηματά, όπως αυτή που απηύθυνε ο προερχόμενος από το ΚΙΔΗΣΟ βουλευτής Χ. Καστανίδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, σημειώνοντας πως «τα ποσοστά και τον Ιούλιο, αλλά και οι δημοσκοπικές επιδόσεις τώρα δεν είναι καλές, αλλά δεν γνωρίζω αν η ηγεσία απασχολείται με αυτό το θέμα». Μηνύματα τα οποία, πάντως, δεν αναμένεται να εκφραστούν πιο εμφατικά πριν φανεί το «αποτύπωμα» της συνδιάσκεψης, αλλά και της γενικότερης πορείας του κινήματος τον πρώτο χρόνο της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Στο καθαρά οργανωτικό κομμάτι, ο σχεδιασμός της επερχόμενης συνδιάσκεψης προχωρεί με τον ορισμό των στελεχών που έχουν επωμιστεί τους βασικούς οργανωτικούς ρόλους: εκτός του γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, που «τρέχει» μεγάλο μέρος της οργάνωσης, συντονιστής της κεντρικής δομής έχει αναλάβει ο Χρ. Πρωτόπαπας, δύο δηλαδή από τους πλέον στενούς συνεργάτες της κ. Γεννηματά. Οσον αφορά τις θεματικές ενότητες, στις επιλογές που έχουν ανακοινωθεί αποτυπώνεται ότι, πέρα από το σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, έχει δοθεί χώρος και σε πεδία με το βλέμμα στα νεανικά κοινά, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και η νέα ψηφιακή εποχή.
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post