xOrisOria News

To χρονικό του χακαρίσματος του Τζεφ Μπέζος: Ο πιθανός ρόλος του πρίγκιπα διαδόχου της Σ. Αραβίας και η εμπλοκή του ΟΗΕ

To χρονικό του χακαρίσματος του Τζεφ Μπέζος: Ο πιθανός ρόλος του πρίγκιπα διαδόχου της Σ. Αραβίας και η εμπλοκή του ΟΗΕ

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησαν να διερευνηθούν άμεσα οι ισχυρισμοί πως ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μπορεί να ευθύνεται για το χακάρισμα του τηλεφώνου του ιδρυτή της Amazon και ιδιοκτήτη της εφημερίδας Washington Post, Τζεφ Μπέζος.

Όπως αναφέρει το BBC, είπαν πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα έπρεπε επίσης να διερευνηθεί για «συνεχείς, ευθείες και προσωπικές προσπάθειες στοχοποίησης θεωρούμενων αντιπάλων».

Ένα μήνυμα από αριθμό τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο πρίγκιπας φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της παραβίασης των δεδομένων του Τζεφ Μπέζος, ωστόσο η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ διέψευσε τους «παράλογους», όπως τους χαρακτήρισε, ισχυρισμούς, που προέκυψαν ύστερα από ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian.

Παρόλα αυτά, ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ (Άγκνες Καλαμάρντ και Ντέιβιντ Κάγιε) είπαν ότι η «πιθανή εμπλοκή» του πρίγκιπα διαδόχου θα έπρεπε να διερευνηθεί.

Οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Μπέζος (όπως προαναφέρθηκε, ιδιοκτήτη της Washington Post), επιδεινώθηκαν μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτή της σαουδαραβικής κυβέρνησης και συνεργάτη της εφημερίδας- στο προξενείο της Σ.Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Ωστόσο, η δολοφονία έλαβε χώρα μήνες μετά το φερόμενο χακάρισμα.

Το τηλέφωνο του Μπέζος παραβιάστηκε αφού έλαβε ένα μήνυμα στο WhatsApp τον Μάιο του 2018 το οποίο απεστάλη από τον προσωπικό λογαριασμό του πρίγκιπα, σύμφωνα με τον Guardian. Έρευνα πάνω στην παραβίαση φέρεται να έδειξε πως το τηλέφωνο του δισεκατομμυριούχου άρχισε μυστικά να διαμοιράζεται τεράστιους όγκους δεδομένων αφού έλαβε το κρυπτογραφημένο αρχείο βίντεο.

Σε σχετική δήλωση, οι Καλαμάρντ και Κάγιε αναφέρουν ότι «οι πληροφορίες που λάβαμε υποδεικνύουν ότι η πιθανή εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου στην παρακολούθηση του Μπέζος, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει, αν όχι να σιγάσει, την ειδησεογραφική κάλυψη της Washington Post στη Σαουδική Αραβία».

Όπως είπε, οι ισχυρισμοί αυτοί ενισχύουν προηγούμενες αναφορές που υποδεικνύουν ένα μοτίβο στοχευμένης παρακολούθησης σε βάρος θεωρούμενων αντιπάλων και «αυτών ευρύτερης στρατηγικής σημασίας στις σαουδαραβικές αρχές».

Οι ειδικοί συνέδεσαν την υπόθεση με τον φόνο Κασόγκι, λέγοντας ότι το τηλέφωνο του δημοσιογράφου είχε χακαριστεί περίπου την ίδια περίοδο με του Μπέζος. Όπως είπαν, είχε λάβει χώρα μια «τεράστια, μυστική online εκστρατεία κατά του Μπέζος και της Amazon, που φαίνεται ότι τον στόχευε κυρίως ως ιδιοκτήτη της Washington Post».

Οι ειδικοί του ΟΗΕ επικαλέστηκαν μια ανάλυση του τηλεφώνου του Μπέζος το 2019 η οποία εκτιμούσε με «μεσαία- μεγάλη βεβαιότητα» ότι το τηλέφωνό του είχε παραβιαστεί την 1η Μαΐου 2018 μέσω ενός αρχείου βίντεο MP4 που είχε αποσταλεί από λογαριασμό WhatsApp που χρησιμοποιούσε προσωπικά ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο πρίγκιπας διάδοχος και ο Μπέζος φαίνεται πως είχαν ανταλλάξει αριθμούς έναν μήνα μετά και, μέσα σε μερικές ώρες από τη λήψη του MP4, υπήρξε μια «τεράστια και άνευ προηγουμένου εξαγωγή δεδομένων» από το τηλέφωνο του Μπέζος.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ο πρίγκιπας διάδοχος τότε «έστειλε μηνύματα μέσω WhatsApp στον Μπέζος…όπου φέρεται να αποκάλυψε προσωπικές και εμπιστευτικές πληροφορίες για την προσωπική ζωή του Μπέζος».

Αργότερα διέρρευσαν προσωπικές πληροφορίες στην αμερικανική ταμπλόιντ National Enquirer. Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Μπέζος την κατηγόρησε για εκβιασμό μετά τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων κειμένου μεταξύ του ίδιου και της Λόρεν Σάντσεζ, πρώην παρουσιάστριας του Fox, με τον οποία διατηρούσε ερωτική σχέση. Ένα μήνα αργότερα ο ίδιος και η Μακένζι Μπέζος, σύζυγός του επί 25 χρόνια, ανακοίνωσαν ότι σχεδίαζαν να πάρουν διαζύγιο μετά από μεγάλη περίοδο σε απόσταση.

Στον λογαριασμό στο Twitter της πρεσβείας του βασιλείου στις ΗΠΑ αναρτήθηκε διάψευση: «Ζητούμε διερεύνηση αυτών των ισχυρισμών, ώστε να αποκαλυφθούν όλα τα γεγονότα».

Ο Μπέζος δεν σχολίασε τη δήλωση των ειδικών του ΟΗΕ, αλλά έκανε tweet με μια εικόνα του ίδιου με την αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι και το hashtag #Jamal.

#Jamal pic.twitter.com/8ej1rUBXVb

— Jeff Bezos (@JeffBezos) January 22, 2020

Το χρονοδιάγραμμα της αντιπαράθεσης του Μπέζος με τη Σαουδική Αραβία, όπως δημοσιεύεται από το BBC, έχει ως εξής:

-Ιούνιος 2017: Ο Κασόγκι εγκαταλείπει τη Σαουδική Αραβία και αρχίζει να ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

-Σεπτέμβριος 2017: Αρχίζει να γράφει στη Washington Post, επικρίνοντας τις πολιτικές του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

-Απρίλιος 2018: Ο Μπέζος παρίσταται σε ένα δείπνο με τον πρίγκιπα και ανταλλάσσουν αριθμούς

-1η Μαΐου 2018: Ο Μπέζος κρυπτογραφημένο αρχείο βίντεο MP4 που φέρεται να απεστάλη από τον προσωπικό λογαριασμό του πρίγκιπα. Τα δεδομένα του Μπέζος διαρρέουν.

-2 Οκτωβρίου 2018: Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονείται στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

-Νοέμβριος 2018-Φεβρουάριος 2019: Ο πρίγκιπας στέλνει στον Μπέζος μηνύματα στο WhatsApp που φέρονται να περιέχουν προσωπικά και εμπιστευτικά στοιχεία για την προσωπική ζωή του Μπέζος.

-Ιανουάριος 2019: Η National Enquirer δημοσιεύει θέμα για την εξωσυζυγική σχέση του Μπέζος με τη Σάντσεζ.

-Φεβρουάριος 2019: Ο Μπέζος κατηγορεί τη National Enquirer για εκβιασμό. Ο εκδότης της απαντά πως ενήργησε νόμιμα.

-Ιανουάριος 2020: Ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν έρευνα πάνω στη φερόμενη εμπλοκή του πρίγκιπα στο χακάρισμα.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post