Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ειδικό λογισμικό, προκειμένου να ταξινομήσουν τις μυρωδιές, σύμφωνα με τη σύστασή τους. Αφού, λοιπόν, έλεγξαν 114 εξ αυτών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορούσαν να τις εντάξουν σε δέκα κατηγορίες.
Στόχος των επιστημόνων είναι να επαληθεύσουν αυτή τους τη θεωρία σε πιο περίπλοκες μυρωδιές, όπως αυτές των αρωμάτων, ενώ παράλληλα έλαβαν υπόψη τους ότι μια φυσική μυρωδιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίξης χαρακτηριστικών και από τις δέκα βασικές κατηγορίες.
«Φτιάξαμε δέκα βασικές κατηγορίες με τη λογική ότι αντικατοπτρίζουν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του κόσμου μας, όπως ο κίνδυνος, το φαγητό και άλλα.
Αν γνωρίζουμε τις βασικές κατηγορίες, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε νέες», αναφέρει ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας και εξηγεί ότι, προς το παρόν, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της πρόγνωσης μιας οσμής βάσει της χημικής της δομής, κάτι που ελπίζει να επιτευχθεί στο μέλλον.