Type 001A: Στη θάλασσα για δοκιμές το πρώτο αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε στην Κίνα

Type 001A: Στη θάλασσα για δοκιμές το πρώτο αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε στην Κίνα

REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Φωτογραφία αρχείου.

Το πρώτο αεροπλανοφόρο το οποίο ναυπηγήθηκε εξολοκλήρου στην Κίνα βγήκε στη θάλασσα από το ναυπηγείο της Νταλιάν την Κυριακή, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις πρώτες του δοκιμές θαλάσσης- με ειδικούς να προβλέπουν πως θα έχει παραδοθεί στο κινεζικό πολεμικό ναυτικό ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την κινεζική Global Times.

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται από την εταιρεία- ναυπηγό (Dalian Shipbuilding Industry Co, θυγατρική της CSIC) και έχουν να κάνουν με τα βασικά συστήματα του πλοίου, περιλαμβανομένων των συστημάτων ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, πυρασφάλειας και ηλεκτρομηχανικών λειτουργιών, ανέφερε στη Global Times ο Σονγκ Ζονγκπίνγκ, ειδικός σε θέματα αμυντικής/ στρατιωτικής φύσης. Σύμφωνα με την PLA Daily (την επίσημη εφημερίδα των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας), έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο της αξιοπιστίας και της σταθερότητας των συστημάτων παροχής ενέργειας του πλοίου.

«Οπλικά συστήματα και αεροσκάφη είναι μάλλον απίθανο να συμπεριληφθούν στην πρώτη δοκιμή θαλάσσης. Δοκιμές μαχητικών δυνατοτήτων θα πραγματοποιηθούν αφού το αεροπλανοφόρο παραδοθεί στο ναυτικό. Οι ναυπηγοί χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να τελειώσουν τις δοκιμές, κάτι που σημαίνει πως μπορούμε να αναμένουμε παράδοση του πλοίου ως το τέλος του έτους» είπε ο Σονγκ.

Πρόκειται για το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, η ναυπήγηση του οποίου άρχισε το 2013. Το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας ήταν το «Liaoning», ή Type 001, σκάφος που είχε αρχίσει να ναυπηγείται για την πρώην Σοβιετική Ένωση και έμεινε ημιτελές μετά την πτώση της. Εν τέλει το πλοίο αγοράστηκε από την Ουκρανία και εκσυγχρονίστηκε στο ίδιο ναυπηγείο στη Νταλιάν. Το νέο αεροπλανοφόρο, Type 001A, βασίζεται στο «Liaoning», αλλά έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου στην Κίνα και διαθέτει πιο προηγμένες τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τη Global Times, από την ακτή φαινόταν να έχει εγκατασταθεί στο σκάφος ένα σύστημα ραντάρ και κάποια αμυντικά όπλα, όπως αντιαεροπορικοί πύραυλοι και άλλα συστήματα αεράμυνας. Για να εξοπλιστεί πλήρως το σκάφος αναμένεται να χρειαστεί άλλος ένας χρόνος. Η εμπειρία από την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμό του «Liaoning» – το οποίο είναι σε υπηρεσία από το 2012 και εκτελεί εκπαιδευτικές αποστολές- βοηθά στην επίσπευση των διαδικασιών.

Το Type 001A ανήκει στην κατηγορία των μεσαίου μεγέθους (40-60.000 τόνων) αεροπλανοφόρων, σαν το γαλλικό «Charles de Gaulle» και το ρωσικό «Ναύαρχος Κουζνετσόβ», αντίθετα με τα μεγάλα αμερικανικά (100.000 τόνων). Επίσης, αντίθετα με τα αμερικανικά, που είναι πυρηνοκίνητα, το Type 001A είναι συμβατικό. Γενικότερα, στη συγκεκριμένη- μεσαία- κατηγορία αεροπλανοφόρων, πυρηνοκίνητο είναι μόνο το «Charles de Gaulle».

Σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών, δεδομένου του ότι το «Liaoning» χρειάστηκε έξι χρόνια για να θεωρηθεί πλήρως μάχιμο, θεωρείται ότι για το δεύτερο αεροπλανοφόρο θα χρειαστούν περίπου δύο- ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να διαθέτει η Κίνα δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων ως το 2020.


Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *