Το τελικό πράσινο φως για την καταβολή της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα έδωσε χθες το Eurogroup μετά τη θετική εισήγηση στην οποία είχε…
ήδη προχωρήσει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης.Η σχετική συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, καθώς για πρώτη φόρα ύστερα από πολύ καιρό οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δεν ήταν από τα βασικά θέματα.
Το Eurogroup ενέκρινε τη δόση με συνοπτικές διαδικασίες και είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα «Ελλάδα» απασχόλησε τους υπουργούς του ευρώ μόλις 8 λεπτά!
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν ικανοποίηση για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων από τη χώρα μας και ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεσμεύτηκε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και την εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσουν άμεσα οι αποφάσεις για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ.
Το Eurogroup υπογράμμισε ακόμη ότι η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ, από τα οποία 7,2 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού, θα αποφασιστεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 28 Ιανουαρίου, ώστε τα χρήματα να καταβληθούν στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ αφιέρωσαν σημαντικό τμήμα των εργασιών τους στο κυπριακό Μνημόνιο, χωρίς όμως να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στην οριστικοποίηση του Μνημονίου για την Κύπρο και ασκήθηκαν πιέσεις στη Λευκωσία για επίσπευση των διαδικασιών.
Στο μπαράζ των πιέσεων προς τη Λευκωσία πρωτοστάτησε η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιμένει στην ανάγκη προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων δεδομένης της κακής εικόνας της κυπριακής οικονομίας.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο Β. Σόιμπλε, για να ενεργοποιηθεί ένα πακέτο βοήθειας θα πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις ότι κινδυνεύει η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι δεν θα φτάσουμε σε κάποια απόφαση για την Κύπρο σύντομα.
Για την πορεία υλοποίησης του κυπριακού Μνημονίου ενημέρωσε το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή, ο οποίος δήλωσε ότι η Κύπρος έχει ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της τρόικας.
Ο κ. Σιαρλή υποστήριξε ότι η Κύπρος έχει ανταποκριθεί πλήρως στις επιταγές του Μνημονίου όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «εικασίες» τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Είμαστε ικανοποιημένοι τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και σε επίπεδο εκτέλεσης, όπου έχουμε κάνει όλα όσα ζητούνται». Βέβαια, αναγνώρισε ότι υπάρχει ακόμη το θέμα της συγκεκριμενοποίησης του ποσού που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο όμως είναι υπό εξέλιξη και «αναμένουμε ότι σύντομα και αυτό θα είναι γνωστό».
Είναι σαφές ότι αυτό που διχάζει Λευκωσία και Βρυξέλλες είναι το ύψος του πακέτου στήριξης, με τους εταίρους να το προσδιορίζουν στα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κύπρος δεν θέλει το πρόγραμμα να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γερούν Ντέιζελμπλουμ, ο οποίος τόνισε: «Αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα για τις ανάγκες της Κύπρου, εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης, για την οποία θα χρειαστεί όμως κάποιος χρόνος ακόμη».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Δεν διαθέτουμε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ληφθεί ακόμη απόφαση». Ειδικά για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου τόνισε:
«Η Ευρωζώνη θα χρειαστεί να επανέλθει στο θέμα και να προχωρήσει σε ανάλυση της κατάστασης σε βάθος». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, που υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη τελεί εν αναμονή των πρόσθετων πληροφοριών για τον τραπεζικό τομέα, καθώς και για άλλα ζητήματα.
Βαγγέλης Δεμίρης
imerisia.gr