Χρησιμοποιώντας τραγούδια που θυμίζουν τον ματωμένο εμφύλιο που…
τόσα δεινά επισώρευσε στον ελληνικό λαό, αποφάσισαν κάποιοι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου Αγίας Μαρίνας να γιορτάσουν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Οι γονείς είναι ανάστατοι για την προσπάθεια πολιτικής καθοδήγησης των παιδιών τους και διαμαρτύρονται έντονα στο σχολείο του οποίου η διευθύντρια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του notioanatolika.gr, επίσης διαφωνεί με το πρόγραμμα του εορτασμού.
Εντύπωση προκαλεί ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της γιορτής που βρίσκεται στην κατοχή του notioanatolika.gr, τα παιδιά καλούνται να τραγουδήσουν τέσσερα τραγούδια από τα οποία το ένα είναι αντάρτικο του ΕΛΑΣ που υμνεί τους αρχηγούς του λεγόμενου «Λαϊκού Στρατού», καθώς και δύο ακόμη τραγούδια ένα του Νότη μαυρουδή, ένα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και ένα ακόμη Ιταλικό αντάρτικο συνυφασμένο με το εκεί κομουνιστικό κόμμα.
Και μπορεί να υπάρχει αναφορά στο έπος του ’40 μέσα από τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και το «Άξιον εστί» και συγκεκριμένα από το σημείο «Πορεία προς το μέτωπο» όμως εκεί εξαντλείται όλη η αναφορά στην επέτειο και στον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων στα βουνά της Αλβανίας.
Από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλη αναφορά στην κατοχή και στην πείνα η οποία όμως καταλήγει στα τέσσερα πολύ συγκεκριμένα τραγούδια.
Εκεί όμως που δημιουργούνται πλήθος ερωτημάτων είναι το δεύτερο τραγούδι που φέρει τον τίτλο «Σαν ατσάλινο τείχος». Το τραγούδι αυτό θεωρείται «αδέσποτο» – δεν γνωρίζουμε δηλαδή τον δημιουργό του και πρωτοακούστηκε στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1941 και το 1943.
Εξυμνεί τους αρχηγούς του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, Στέφανο Σαράφη, στρατιωτικό διοικητή του ΕΛΑΣ, τον Άρη Βελουχιώτη, πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ και τον Ανδρέα Τζίμα-Σαμαρινιώτη, αντιπρόσωπο του ΕΑΜ στον ΕΛΑΣ και πολιτικό καθοδηγητή του.
Μια… λεπτομέρεια ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι ότι το τραγούδι αυτό φτιάχτηκε στον σκοπό του τραγουδιού του Κόκκινου Στρατού.
Επίσης στέλνει σαφή μηνύματα κομματικού χαρακτήρα αφού αναφέρει μεταξύ άλλων στους στίχους του:
«Να η ώρα μας ήρθε και σαν θύελλα ξεσπάει
στον αγώνα η παγκόσμια εργατιά.
Μια φωνή αντηχεί στον αέρα πέρα ως πέρα
“μ’ επανάσταση θα διώξουμε τη σκλαβιά”.
Κι ο αγέρας που μουγκρίζει τη σημαία κυματίζει,
τη βαμμένη απ το αίμα του λαού.
Κατακόκκινη τη νίκη μας αγγέλει του λαού μας
με ένα “ζήτω” γύρω γύρω από παντού».
Οι συγκεκριμένοι στίχοι προκάλεσαν την αντίδραση πολλών γονέων των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Μαρίνας Κορωπίου.
Θεωρούν ότι υπάρχει προσπάθεια πολιτικής καθοδήγησης των παιδιών, κάτι το οποίο δεν αρμόζει σε εκπαιδευτικούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα σημείο της γιορτής δεν υπάρχει μία μικρή έστω αναφορά στα τραγούδια της τραγουδίστριας της Νίκης Σοφίας Βέμπο τα οποία εμψύχωναν τους Έλληνες στρατιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του τιτάνιου αγώνα τους στα βουνά της Ηπείρου.
Δείτε το βίντεο με το τραγούδι:
notioanatolika.gr