προδοσία και το σπαραγμό που το χαρακτήριζαν. Παρά τις δυσκολίες του ζευγαριού, όμως, και τα ξεσπάσματα της ηθοποιού μέσα και έξω από τη σκηνή, άντεξαν μαζί για πολλά χρόνια.
Ορισμένα γράμματα, λοιπόν, που βρέθηκαν πρόσφατα αποκαλύπτουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες πάνω σε αυτή την τόσο δυνατή και δύσκολη σχέση…
Τα γράμματα αυτά ήρθαν στο φως ως κομμάτια ενός αρχείου με αντικείμενα και χειρόγραφα που ανήκαν στην Vivien Leigh και τα οποία βγήκαν σε πλειστηριασμό τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το αρχείο περιείχε επιστολές της ηθοποιού προς τον δεύτερο σύζυγό της Laurence Olivier, καθώς και αλληλογραφία που είχε η Vivien Leigh με τους T.S. Eliot, Marilyn Monroe, Winston Churchill, και την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
«Μικρή μου αγάπη οι χτύποι της καρδιάς μου είναι αβάσταχτοι χωρίς εσένα», έγραφε σε μια επιστολή του ο Laurence Olivier τον πρώτο καιρό της σχέσης τους.
Με αφορμή τα εν λόγω γράμματα, λοιπόν, ας θυμηθούμε λίγα πράγματα για ένα κινηματογραφικό ειδύλλιο που πέρασε από πολλά κύματα, αλλά κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η αγάπη…
Η γνωριμία
Γνωρίστηκαν το 1936 στα πλατό των γυρισμάτων της ταινίας «The Mask of Virtue», στην οποία η Vivien Leigh έκανε τα πρώτα της κινηματογραφικά βήματα. Εκείνος ήταν 28 ετών και εκείνη διένυε τα πρώτα χρόνια της δεύτερης δεκαετίας της ζωής της. Τη συνεχάρη για την ερμηνεία της και η ηθοποιός είπε αργότερα σε φίλη της: «αυτός είναι ο άντρας που θα παντρευτώ».
Εκείνον τον καιρό, βέβαια, ήταν παντρεμένη με τον Herbert Leigh Holman έναν δικηγόρο που μισούσε το θέατρο και αποδοκίμαζε κάθε κίνηση που έκανε η Vivien Leigh στον κόσμο της υποκριτικής. Και αυτό ήταν ένα μόνο σημάδι του δυστυχισμένου γάμου τους. Ο Laurence Olivier ήταν επίσης παντρεμένος με την ηθοποιό Jill Esmond και είχε μαζί της ένα παιδί, αλλά η σπίθα άναψε αμέσως μεταξύ τους.
Η σχέση ξεκινά
Απο εκείνη την πρώτη γνωριμία τους τη Vivien Leigh μαγνήτισε η γοητεία του Laurence Olivier, ενώ ο ηθοποιός ερωτεύτηκε μαζί της όπως δεν είχε κάνει ξανά με άλλη γυναικά. Μάλιστα ο Laurence Olivier παραδέχτηκε πως είχε συμβιβαστεί με τον πρώτο του γάμο, καθώς φοβόταν πως δεν θα μπορούσε να βρει καμιά καλύτερη σύντροφο για εκείνον.
«Δεν μπορούσα να συγκρατηθώ με την Vivien. Κανένας άντρας δεν μπορούσε», παραδέχεται ο Laurence Olivier στη βιογραφία του με τίτλο «Lord Larry: A Personal Portrait of Laurence Olivier».
Έναν χρόνο μετά την πρώτη τους γνωριμία, το 1937, Vivien Leigh και Laurence Olivier συμπρωταγωνιστούσαν στο «Fire Over England». Τότε άρχισαν να περνούν χρόνο μαζί και τελικά ενέδωσαν στο πάθος που είχε μεταξύ τους δημιουργηθεί.
Τα πρώτα συμπτώματα της κακής ψυχολογίας της Vivien Leigh:
Τα χρόνια που ακολούθησαν και οι δυο ηθοποιοί προσπαθούσαν να εδραιωθούν στον χώρο τους και να επεκτείνουν τις καριέρες τους. Όταν ο Olivier δέχτηκε την πρόταση για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ανεμοδαρμένα ύψη» το 1939, άφησε πίσω του στην Αγγλία την Vivien, η οποία τότε άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια της μακροχρόνιας ψυχολογικής ασθένειάς της. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε διάγνωση ή θεραπεία για την διπολική διαταραχή και έτσι η ηθοποιός έμεινε αβοήθητη απέναντι στην ασθένειά της. Είχε, μάλιστα, απίστευτα ξεσπάσματα τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο και γι αυτό γρήγορα κέρδισε την φήμη της δύστροπης και παράξενης συναδέλφου, αλλά και γυναίκας.
Στην διάρκεια, ωστόσο, της απουσίας του ηθοποιού, το ζευγάρι αντάλλασε ερωτικές επιστολές μεταξύ του. Η Vivien Leigh, έγραψε σε μια χαρακτηριστικά: «Ξύπνησα ζητώντας την αγάπη σου. Πόσο σε ήθελα» για να λάβει την απάντηση: «Σε αγαπώ με όλη μου την ψυχή».
Όσα παίρνει ο άνεμος
Τελικά, η επιτυχία του Laurence Olivier μεταφέρεται και στην Vivien, η οποία κερδίζει τον ρόλο της Scarlett O’Hara στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» το 1939. Η συνεργασία της με τους υπόλοιπους ήταν δύσκολη και ο Olivier, που έκανε γυρίσματα στη Νέα Υόρκη εκείνον τον καιρό, τη συμβούλευε στα γράμματά του να μην υποτιμά τον εαυτό της. Και φαίνεται πως οι επιστολές τους ήταν εκείνες που την έκαναν να συνεχίσει και τελικά να τα καταφέρει.
Ο γάμος και η κριτική
Η επόμενη χρονιά ηταν γεμάτη καλά νέα για το ζευγάρι. Τα διαζύγια και των δυο ήταν, πλέον, οριστικά, η Vivien κέρδισε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου και ενώ πριν δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν δημόσια μαζί τώρα ήταν ελεύθεροι να φανερώσουν την αγάπη τους και να παντρευτούν όποτε ήθελαν. Και οι δυο ήξεραν ότι δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανύπαντροι για καιρό, εξαιτίας και της φήμης τους. Οπότε ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας τον Αύγουστο του 1940!
Οι δυο ηθοποιοί έπαιξαν μαζί σε ταινίες, αλλά και σε θεατρικά έργα. Ωστόσο, οι κριτικές ήταν κακές και πολύ συνέδεσαν αυτό το γεγονός με την ερωτική τους σχέση. Η παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα, μάλιστα, ήταν ένα οικονομικό φιάσκο. Το ζευγάρι έχασε πάνω από 10.000$ τα οποία είχε επενδύσει στην παράσταση… Επιπλέον, πολλοί υποστήριζαν ότι η ηθοποιός κρατούσε πίσω τον Laurence Olivier, πράγμα που την έκανε να νιώθει ακόμα πιο μειονεκτικά…
Η επιστροφή στην Αγγλία, η ασθένεια και η αποβολή
Το ζευγάρι επέστρεψε στην Αγγλία το 1943, λόγω πολέμου. Ο ηθοποιός κατετάχθει στις στρατιωτικές δυνάμεις και εκείνη διασκέδασε τους φαντάρους που πολεμούσαν στην Αφρική. Λίγο μετά την επιστροφή τους η Vivien διαγνώστηκε με φυματιώση και πέρασε αρκετές μέρες στο νοσοκομείο. Ο Laurence δεν σταμάτησε να της γράφει καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας της. «Είσαι ο μόνος άνθρωπος που αγαπώ πάνω από τον εαυτό μου», έγραφε σε μια επιστολή του.
Αν και την είχαν συμβουλεύσει να μην συνεχίσει την ασχολία της με την υποκριτική εκείνη δεν άκουσε. Στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Καίσαρας και Κλεοπάτρα» έμαθε ότι είναι έγκυος. Δυστυχώς, λίγο καιρό μετά απέβαλε. Πράγμα που τη βύθισε σε βαθιά κατάθλιψη, αλλά και ξεσπάσματα με υστερικά κλάματα και φωνές. Παρ’ όλες τις δυσκολίες το ζευγάρι δεν παράτησε το γάμο του, αν και η απόδοση της ηθοποιού άρχισε να φθίνει…
Το σημείο καμπής
Η πορεία του Olivier, αντίθετα με της Vivien, έπαιρνε τα πάνω της. Τα ανάκτορα μάλιστα τον έχρησαν ιππότη σε μια τελετή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ το 1947. Αυτό, όπως φαίνεται, ήταν η αρχή του τέλους για το ζευγάρι. Η κατάθλιψη της ηθοποιού χειροτέρευε τη στιγμή που η καριέρα του συζύγου της άκμαζε…
Ο μεγάλος καβγάς
Έναν χρόνο αργότερα, το 1948, το ζευγάρι ταξιδεύει για 6 μήνες σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία για παραστάσεις. Στην διάρκεια αυτής της περιοδείας η ηθοποιός υπέφερε από αϋπνίες και πολλές φορές την αντικαθιστούσαν στα θεατρικά δρώμενα. Ωστόσο, εκείνη παρέμενε αφοσιωμένη στη δουλειά της και έκανε ό, τι μπορούσε για να είναι συνεπής στις απαιτήσεις του ταξιδιού και του έργου.
Ο χειρότερος καβγάς τους συνέβη όταν βρίσκονταν σε μια πόλη της Νέας Ζηλανδίας και προετοιμάζονταν για μια παράσταση. Η Vivien Leigh αρνήθηκε να ανέβει στη σκηνή, επειδή δεν μπορούσε να βρει τα παπούτσια της. Αναστατωμένος με τη συμπεριφορά της ο Laurence Olivier την χαστούκισε μπροστά σε όλον το θίασο. Εκείνη αντιγύρισε το χαστούκι, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά και οι δυο ήταν πάνω στη σκηνή και υποδύονταν τους ρόλους τους, χαμογελαστοί!
Ο ηθοποιός παραδέχτηκε αργότερα σε γνωστούς του ότι σε εκείνο το ταξίδι έχασε την Vivien…
Η απιστία και η δεύτερη αποβολή
Το 1953, η Vivien Leigh ταξίδεψε στη Σρι Λάνκα για τα γυρίσματα της ταινίας «Elephant Walk» στην οποία πρωταγωνιστούσε με τον Peter Finch. Εκεί είχε ένα σοβαρό ψυχολογικό ξέσπασμα που οδήγησε σε κρίση και έτσι αποφασίστηκε να γυρίσει πίσω στην Βρετανία.
Όταν επέστρεψε στο σπίτι της εξομολογήθηκε στο σύζυγό της ότι είχε σχέση με το συμπρωταγωνιστή της. Συχνά, ακουγόταν ότι η Leigh τριγυρνούσε γυμνή στους κήπους και κοιμόταν με αγνώστους όταν περνούσε κρίσεις. Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει επιβεβαιωθεί και το ότι το ζευγάρι δεν τα παράτησε ούτε και τότε μας δείχνει την ένταση και το μεγαλείο της αγάπης τους…
Στα γυρίσματα της «South Sea Bubble» το 1956, η ηθοποιός μαθαίνει ότι είναι και πάλι έγκυος. Ωστόσο και αυτή η εγκυμοσύνη διακόπτεται απότομα, βυθίζοντας έτσι την Leigh σε κατάθλιψη για πολλούς μήνες. Τον καιρό εκείνο ξεσπούσε στο σύζυγό της, αλλά και στα μέλη του συνεργείου με το οποίο εκείνος συνεργαζόταν για την ταινία «Titus Andronicus»…
Το τέλος του γάμου τους
Μέχρι το 1958 το ζευγάρι εμφανιζόταν μαζί, αλλά το γυαλί είχε ραγίσει. Εκείνη άρχισε να βγαίνει με τον ηθοποιό Jack Merivale ο οποίος ήξερε την κατάσταση της υγείας της και υποσχέθηκε στον Laurence Olivier πως θα την προσέχει, ενώ ο τελευταίος είχε σχέση με την κατά 22 χρόνια νεότερή του ηθοποιό Joan Plowright.
Το διαζύγιο εκδίδεται επίσημα τον Μάιο του 1960 και ο Olivier παντρεύεται την Joan Plowright. Μαζί της θα αποκτήσει δυο κόρες και έναν γιο.
Αν και ζούσαν χωριστά, πλέον, δεν σταμάτησαν ποτέ να αλληλογραφούν. «Θέλω να σε ευχαριστήσω που κατανοείς και καταλαβαίνεις την τρέλα μου», του έγραψε η Vivien…
Η επιτυχία και ο θάνατος
Μετά τον χωρισμό τους η καριέρα της Leigh απογειώθηκε. Η κατάθλιψη συνέχισε να την κυνηγά, αλλά η ερμηνεία της στην τελευταία της ταινία «Ship of Fools» το 1965 έλαβε θετικότατες κριτικές.
Τον Μάιο του 1967 η φυματίωση της ηθοποιού «ξαναχτύπησε». Χρειάστηκε να μείνει στο κρεβάτι και να νοσηλευτεί για εβδομάδες. Ένα βράδυ ο τότε σύζυγός της Jack Merivale σηκώθηκε από το κρεβάτι του και τη βρήκε λιπόθυμη στο πάτωμα. Επικοινώνησε αμέσως με την οικογένειά της και τον Olivier, ο οποίος άφησε το νοσοκομείο στο οποίο βρισκόταν – ακολουθούσε αγωγή επειδή είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη – και έφτασε στο σπίτι της. Ο Jack Merivale είχε μεταφέρει το σώμα της στο κρεβάτι και ο Olivier γονάτισε δίπλα της και προσευχήθηκε…
Στο τελευταίο γράμμα που απήυθηνε στον Olivier λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό της έγραψε: «Με την ειλικρινή μου αγάπη…»
Ο Οlivier φεύγει το 1989
Ο Laurence Olivier έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 1989 σε ηλικία 82 ετών από νεφρική ανεπάρκεια. Ακόμα και μετά τον γάμο του με την Plowright είχε πάντα στην καρδιά του την Vivien. Μάλιστα, λέγεται ότι πριν το θάνατό του βρέθηκε να παρακολουθεί μια ταινία με την Leigh και να παραδέχεται: «Αυτό, αυτό ήταν πραγματική αγάπη…»