Εναν ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IfoΟ) του Μονάχου και προσωπικού συμβούλου της καγκελαρίου Α.Μέρκελ, του Χανς-Βέρνερ Ζιν βρήκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας, καθώς ο Γερμανός αξιωματούχος τονίζει μεν ότι «Η Ελλάδα θα αποφύγει νέα χρεοκοπία μόνο εάν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», αλλά υποστηρίζει ταυτοχρόνως ότι ο Αλέξης Τσίπρας “Είναι από τους λίγους Ελληνες πολιτικούς οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους»!
Ταυτοχρόνως ο Χανς-Βέρνερ Ζιν ζητεί την σύγκληση δεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό χρέος.
Να σημειώσουμε ότι το IfΟ είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα οικονομικών υποθέσεων.
Το ότι βγαίνει και λέει αυτά που λέει στην παρούσα συγκυρία ο Χανς-Βέρνερ Ζιν δεν έχουν σχέση με τις συνήθεις γερμανικές “απειλές” για εξώθηση της Ελλάδας εκτός της ευρωζώνης, αλλά με συντονισμένο σχέδιο εξόδου από το ευρώ και υιοθέτησης εθνικού νομίσματος σε συνδυασμό με την διαγραφή του χρέους της χώρας.
Βέβαια, αυτό που δεν λέει, ίσως γιατί δεν τον ενδιαφέρει, ίσως γιατί δεν θεωρεί το ευρώ πανάκεια, ίσως γιατί έχει εμπιστοσύνη στην γερμναική οικονομία και εκτός ευρώ, είναι ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί αφού σχεδόν άμεσα θα βγει και η Κύπρος από την ευρωζώνη και από την στιγμή που επέλθει σταθεροποίηση στις δύο αυτές χώρες (η Ρωσία καραδοκεί να αρπάξει Ελλάδα και Κύπρο από τις οικονομικές σφαίρες επιρροής Ευρώπης και ΗΠΑ) αυτόματα και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, με πρώτη την Ελλάδα, την Ισπανία των Podemos, την Πορτογαλία κλπ
«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την Ελλάδα και αυτός οδηγεί έξω από την Ευρωζώνη», δηλώνει ο κ. Ζιν στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».
«Έχουμε μπροστά μας μια επιπλέον κρατική χρεοκοπία με ένα ισχυρό, ανοιχτό ή κρυμμένο κούρεμα χρέους, του οποίου θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερα δάνεια και κουρέματα χρέους, εάν η χώρα δεν επαναφέρει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας εξόδου από το ευρώ και μιας υποτίμησης του νομίσματός της», δηλώνει ο κ. Ζιν και προσθέτει ότι ένα «Grexit» δεν θα ήταν εύκολο.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσίπρα, ο Τερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι είναι «από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος και για αυτό είναι διατεθειμένοι να τολμήσουν».
Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας βάζει και πάλι στο τραπέζι τις ελληνικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας ανήκει, όπως λέει ο κ. Ζιν, στις «πολλές όχι ευχάριστες πτυχές της υπόθεσης».
Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν επισημαίνει ότι υπάρχουν ιστορικά πρότυπα, στα οποία λειτούργησε αυτό και υπενθυμίζει ότι μια από τις προϋποθέσεις για το γερμανικό οικονομικό θαύμα ήταν η παραίτηση από τις απαιτήσεις των Αμερικανών και Βρετανών δανειστών στη Συμφωνία χρέους του Λονδίνου του 1953.
Διευκρινίζει πάντως ότι η Γερμανία έλαβε τότε, συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Μάρσαλ, μόνο 20% του ΑΕΠ της, ενώ η Ελλάδα, με τα φανερά και τα κρυφά κουρέματα χρέους του 2012, ήδη έχει διαγράψει 76% του ΑΕΠ.
Ο επικεφαλής του Ifo κάνει λόγο για άμεση ανάγκη δράσης σε κάθε περίπτωση, διότι η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει εδώ και χρόνια. «Η ελληνική οικονομική κατάσταση είναι δυσβάσταχτη για τον πληθυσμό και τα συνεχιζόμενα νέα δάνεια είναι δυσβάσταχτα για την διεθνή κοινότητα», συνεχίζει ο κ. Ζιν και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει σήμερα διπλάσιο αριθμό ανέργων από ό,τι τον Μάιο του 2010.
Τότε αποφεύχθηκε η έξοδος της χώρας από το ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 125 της Συνθήκης για την ΕΕ μέσω δημοσίων δανείων της διεθνούς κοινότητας.
«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έζησε μια καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 30% σε σχέση με το επίπεδο πριν από την κρίση, ότι παραμένει ακόμη μίλια μακριά από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της σε ό,τι αφορά τις τιμές», τονίζει.
Επιπλέον, επισημαίνει, μετά τη χρεοκοπία του 2012, η χώρα συνεχίζει να δημιουργεί «τεράστια ελλείμματα», τα οποία «με κόπο και πολλά τρικ έπρεπε να ωραιοποιηθούν» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και η ΕΚΤ προσπάθησε το παν για να πιέσει τους τόκους για τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τον Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρο των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το τίμημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τεράστιο για την ευρωζώνη, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.
Σε εκδήλωση των Φιλελευθέρων με θέμα την ανάπτυξη, ο Φερχόφστατ επεσήμανε πως η συζήτηση για το Grexit «δεν είναι έξυπνη, είναι αντιπαραγωγική γιατί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την ευρωζώνη».
Μάλιστα αποκάλυψε και στοιχεία με συγκεκριμένα ποσά που θα επιβάρυνε ένα Grexit κάθε κράτος-μέλος, τα οποία, πράγματι, προκαλούν ίλιγγο:
Με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τα κράτη μέλη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε 66-80 δισ. ευρώ στη Γερμανία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία, 44 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 229 δισ. Ευρώ στην Ισπανία, 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ενδεχόμενη έξοδος θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης» τόνισε ο Φερχόφστατ. «Η εναλλακτική δεν είναι να ξαναρχίσουμε να συζητάμε για ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών από το ευρώ αλλά να αρχίσουμε μια θαρραλέα συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τα κράτη μέλη» πρόσθεσε.
Εκτίμησε ακόμη ότι η ευρωζώνη δεν είναι μόνο μια οικονομική ένωση αλλά μια κοινότητα βασισμένη σε αρχές και δεν ανήκει στους άλλους να πουν τι θα πρέπει να πράξουν οι Ελληνες οι οποίοι έχουν τη δημοκρατική επιλογή για τον ποιον θα ψηφίσουν.
Κατάινεν: Χάσιμο χρόνου η σπέκουλα περί Grexit
Στην ίδια εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιέρκι Κατάϊνεν, χαρκατήρισε τις εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως «χάσιμο χρόνου» λέγοντας πως «κινούνται σε λάθος κατεύθυνση» και πως «η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη».
Οπως είπε «η Kομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της ευρωζώνης» για να προσθέσει πως «αυτό που χρειαζόμαστε είναι σταθερότητα και να μην γίνονται σπέκουλες οι οποίες τελικά δεν βοηθούν στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων»..
Υπογράμμισε δε την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και στήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων και των πολιτικών ηγετών για αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που είναι ουσιώδους σημασίας για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα χρειάστηκε τη βοήθεια των Ευρωπαίων πολιτών την οποία έλαβε και η Ελλάδα παρείχε δεσμεύσεις» είπε ο Κατάινεν εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να σεβαστούν αυτές τις δεσμεύεις προς τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες».
defencenet.gr
Use Facebook to Comment on this Post